Да юбилея при стоматолозите, конгрес комбинира наука и практика

Fakultet po dentalna medicina

Капацитети от България, Франция, Белгия, Гърция, Турция, Румъния говорят по актуални теми на конгресен форум при денталните медици от алма-матер в Пловдив. Седмото издание на „Наука и практика – ръка за ръка“ се организира от Факултета по дентална медицина и Районната колегия на Българския зъболекарски съюз. Учените влизат в него с лекции и презентации. Конгресът е двудневен, започна днес, 19 април, в зала „Аула Магна” на Медицинския университет.   Два юбилея честват в стоматологията. Половинвековие от конституирането на катедра „Детска дентална медицина“ и също толкова от обособяването на „Терапевтична стоматология“ като самостоятелна катедра са събитията годишнини. Юбилейната историческа презентация „50 години от създаването на катедра „Детска дентална медицина“ е на проф. д-р Ани Белчева. Жанрово идентична е презентацията на проф. д.м.н. Нешка Манчорова – „50 години от обособяването на „Терапевтична стоматология“ като самостоятелна катедра”.

За „Бондинг без компромиси” говори белгийският лектор проф. д-р Барт Ван Меербек, дм,  от Льовен. Гъркът проф. д-р Сотос Калфас, дм, насочва вниманието към „Контрол на биофилма – митове и наука относно крайъгълния камък в профилактиката”. Сънародникът му проф. д-р Константинос Арапостатис разглежда „Дентален страх, избягване и управление на поведението на деца и юноши”. И двамата лектори са от Солун.

„Минимално инвазивни методи за лечение на кариес в детската дентална медицина” привличат интереса на проф. д-р Аслъ Топалоглу от Истанбул, а д-р Адриан Мога от Трансилвания слага акцент върху „Направляваната хирургия, крачка напред в денталната имплантология”.