Австрийски професор очаква дискусия за индустриалните магазини на XXI век

IMG_20201021_210557

Фермери показват в двора на УХТ,  студентите вадят кренвирш с мляко

Хибриден формат модифицира традиционната конференция на Университета по хранителни технологии. В нововремието форумът е познат с академичното мото „Хранителна наука, техника и технологии“, а тази година бележи 67-о издание. Партиципантите от чужбина се присъединяват онлайн, българските ще присъстват в зала „Хоризонт“.

В петък, 23 октомври, проф. д-р Пламен Моллов, ректор на УХТ, открива научната проява. 

„Индустриалните мазнини на 21-и век: уроци от миналото” е темата на пленарния доклад. По телемост го презентира австрийският професор Матиас Шрайнер от Университет BOKU във Виена. IT експертите на УХТ работят за специалния телемост, а неговото функциониране дава опция на участниците да дискутират в реално време върху пленарния текст на известния учен. 

От 11 до 16 ч. са заложени презентациите във всички сфери на храните и технологиите. Акценти в програмата са иновации в областта на хранителната и биотехнологичната индустрия, посочи доц. д. н. Галин Иванов, зам.-ректор по научната и международната дейност. 

За първи път в УХТ паралелно с конференцията се провежда ФЕРМЕРСКИ ФЕСТИВАЛ. Стартът му е в 10. 00 в петък, като продължава до 18 ч. В двора на Университета ще бъдат разположени щандове на семейни ферми и малки производители, съдържащи есенната им продукция. Посетителите ще видят автентични храни от натурални продукти по традиционни български рецепти: сирене, кашкавал, кисело мляко, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки, подправки и други постижения от този тип. 

Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ за преработка във фермата и преки продажби или по Закона за храните. Познати са от изложения и фестивали в страната, от Коледните и Великденските фермерски пазари в центъра на София, както и от Седмичния фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ – всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите. През 2019 г. бе отличен с награда „Европа“ на Столична община в категорията за проект, допринесъл за социализиране на градски пространства. 

Фермерският фестивал се организира по идея на Блага Генева, възпитаник на УХТ. Тя информира, че не само гостите на конференцията, но и на града, могат да дегустират от изложените продукти и да си закупят от тях.

Сред участниците на фестивала в Пловдив ще бъдат и студенти от специалността „Технология и качество на храните“. Те представят своите иновативни разработки – „Колбас от птиче месо с кашу и годжи бери“, „Кренвирш с мляко“, колбас „Специалитет“, иновативни рибни продукти, както и автентичния вкус на варени малотрайни колбаси – „Камчия“ и „Хамбургски“.