Англофонно обучение в две УХТ специалности

IMG_20240423_201625

С “Food, Gastronomy and Tourism” и “Industrial Engineering and Management” залагат широкопрофилна и хибридна подготовка

Университетът посреща за Деня на отворените врати. Alma mater alimentorum и Майна Town екипни в причудлив базар

Срещите на преподаватели от Университета по хранителни технологии с ученици и представители на бизнеса дават индикации на ректорския екип за необходимостта от въвеждане на англоезично обучение за бакалаври. От академичната 2024/2025 Университетът по хранителни технологии стартира две нови бакалавърски специалности, обучението в които е на английски. Идеята за тях идва и с оглед на ефективния старт в международната магистърска програма по винарство, в която УХТ провежда обучение на студентите под егидата на Международната организация по лозата и виното – OIV, стана ясно от думите на доц. д-р Хафизе Фидан, ръководител на Международния университетски отдел. Интересът на потенциални кандидати от чужбина към други специалности също е нараснал.

Новите англоезични специалности нямат аналог в сферата на висшето образование у нас. Насочени са към придобиване на висока квалификация в сферата на технологиите, туризма и  предприемачеството, oтбелязват от Alma mater alimentorum. 

Специалността “Food, Gastronomy and Tourism” (Храни, гастрономия и туризъм“) залага на задълбочените познания върху храните като основа за кулинарни иновации и нови туристически продукти. Специалността осигурява широкопрофилна подготовка в областта на храните и напитките.  Акцентира се върху тяхната технология и характеристиките на качеството им. Паралелно с това програмата предвижда студентите да придобият технологична и мениджърска компетентност за управление на процесите в ХОРЕКА сектора и туризма. Дипломираният специалист може да се реализира като мениджър на производството или мениджър по качеството на храните в производствени или търговски предприятия, кулинарен мениджър в заведения за хранене или кетърингови предприятия, мениджър в сектор “Храни и напитки” в туристически обекти или мениджър на кетърингови събития.

Специалността “Industrial Engineering and Management” (“Индустриално инженерство и мениджмънт“) осигурява широка хибридна подготовка в областта на технологиите и мениджмънта, а акцент в общия инженеринг са компютърните системи. Студентите придобиват необходимите базисни знания и умения, позволяващи ефективното управление на процесите в хранителната, козметичната и биотехнологичната индустриия. Дипломираният специалист може да се реализира като мениджър на производството, иновационен мениджър или мениджър бизнес развитие.

От 10. 00 до 15. 00 часа на 26 април, петък, е Денят на отворените врати в Университета по хранителни технологии. Кандидат-студенти, родители, партньори и гости могат да разгледат учебната база на висшето училище – аудитории, семинарни зали, лаборатории, да дегустират храни и напитки, разработени от студенти и създадени от тях в часовете по практика. 

В Деня на отворените врати е финалът на третото издание на най-голямото ученическо състезание в България, проект и реализация на УХТ. В аула „Проф. Милен Бешков“ 80 отбора от цялата страна презентират идеи. Четири са тематичните направления – храни и напитки; мехатронни системи; икономика и предприемачество; туризъм, хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг.

IMG_20240423_201449

Присъстващите може да се присъединят към Re:bazaar – градско събитие за зелен лайфстайл и фестивал на осъзнатото потребление, устойчивите практики, рециклирането и повторната употреба на качествени вещи, лекции и игри. Хранителнотехнологичната алма-матер го реализира съвместно с Майна Town. Базарът предлага продукти от изцяло рециклирани материали, а потребители и производители представят личен екопример. 

В подкрепа на ПО-ДОБРАТА ХРАНА се присъединява и отговорният бизнес – чрез „Лидл“. Популярната търговска верига участва в привлекателен екощанд, въвеждайки по-подробно в специалните си продукти, които адресират темата за здравословното хранене и планетарната диета: веган и вегетариански продукти Vemondo + плодове и зеленчуци + други подходящи постни продукти. 

УХТ ректорът – проф. д. н. инж. Галин Иванов, открива събитията, тяхната локация е университетският двор. Очаква се гости на ивента да бъдат областният управител – инж. Илия Зюмбилев, кметът на Пловдив – Костадин Димитров,  неговият заместник Владимир Темелков, кметът на район „Централен“ – Георги Стаменов, мениджъри на фирми от хранително-вкусовата индустрия.