Висок приз за ректор медик

1
Български текст на японски слушаха в Медицинския университет

Такава награда повече задължава. Тя стимулира към отговорност. Посвещавам я на Медицински университет – Пловдив. Ако не бях завършила това висше училище и не работих в него; ако не бяха подкрепящите ме колеги, нямаше да израсна като лекар – микробиолог и имунолог, и нямаше да мога да предложа моя опит и знанията в полза на обществото, каза в планината на Орфей проф. д-р Мариана  Мурджева, ректор на Медицинския университет – Пловдив. Тя бе удостоена с престижния приз “Проф. К. Чилов” на специална церемония пред къща музей “Проф. д-р Константин Чилов” в Славейно. Наградата се връчва за висок професионализъм, дългогодишна народополезна дейност и висок лекарски морал.

От Медицинския университет – Пловдив носители на отличиетои досега са били проф. Димитър Димитраков, проф. Стефан Горанов и проф. Федя Николов.

Наградата носи името на големия колос на българската медицина, българския Авицена, наричан още Българския княз на лекарите, който прокарва моста между българската и европейската медицина – професор Константин Чилов.

2

Тази награда се връчва в това свещено място за българската медицина – с. Славейно, от което са родом много велики български лекари. То ни впечатлява, вдъхновява, въодушевява да бъдем по-добри като лекари и хора, връща ни към размисли за проблемите в родната медицина. Много ми се иска да преодолеем по-бързо проблемите и единни да направим така жадуваната промяна в здравната система, да се върнем към онези изконни ценности в българското здравеопазване, каквито е изповядвал самият проф. Чилов: състрадание към болния, висок лекарски морал и компетентност, подчерта проф. Мурджева.

С приза  “Проф. К. Чилов” е удостояван и проф. Атанас Кундурджиев, интернист, кардиолог и нефролог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София.

Званието „Лекар на България“ беше връчено на чл.-кор. проф. Чавдар Славов, уролог, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Наградата „Проф. К. Чилов“ за медицинска журналистика отиде при Диана Янкулова от програма „Хоризонт“ на Българското национално радио.

Решението за наградите е взето от комисия в състав: д-р Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването, д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, акад. Дамян Дамянов и акад. Богдан Петрунов, Нац. Алианс „Живот за България“, д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. „Български лекар“.

literaturno chetene Tutun 2Междувременно литературно четене на откъси от романа „Тютюн“ реализира в Медицинския университет второто събитие от инициативата „Седмица на Димитър Димов“, посветено на 70-годишнината от издаването на популярния литературнохудожествен текст. Откъсите, преведени на различни световни езици от чуждестранни и български студенти, прозвучаха пред творческа академична аудитория. Тя изслуша звуковостта на „Тютюн” на български, английски, японски, гръцки, унгарски, френски, немски и редица други езици. Инициативата маркира и Европейския ден на езиците – 26 септември.

В Пловдив Димитър Димов, работейки като ръководител на катедра „Анатомия и физиология на гръбначните животни”, се хабилитира за професор в тази дисциплина и се вдъхновява да напише романа „Тютюн”, посочи проф. д-р Виктория Сарафян, институционалният координатор в МУ-Пловдив

Миналата седмица в Дом на културата „Борис Христов“ медиците откриха изложбата „Литературната аптека на Димитър Димов“, за която писахме. Експозицията може да бъде посетена до 3 октомври 2021 година.