Технология сюрпризира бъдещи студенти

1

Как диетичен хляб се замесва с топинамбур, предизвика изненада у единайсетокласници, посетили Университета по хранителни технологии. Учениците са от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника – Пловдив. УХТ регистрира първа реализация в инициативата “Мениджър за един ден”, а те поеха ролята на технолози. Бъдещите студенти в областта на технологията на храните видяха реалния процес, по който се създава диетичният хляб „ТОПИ“, предназначен за диабетици. От топинамбура, или земна ябълка, йерусалимски артишок, е брашното за замесване на този хляб. Той е разработен от университетски екип и клинично доказан в пловдивски болници. След консумацията му от съответните пациенти при тях са констатирани значително подобрени кръвни показатели, информират технолозите от Alma mater alimentorum.

2

Визитиращите момичета и момчета изслушаха поясненията на доц. д-р Валентина Чонова от катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските изделия“ за спецификите при производството на специалния хляб. Впоследствие гостите се мобилизираха да направят еклери, навигирани от доц. д-р Чонова. Резултатът се оказа примамващ и активира тестването на вкусовите качества.

В йодометрично определяне на медни йони в разтвор ръководиха учениците преподаватели от специалност „Анализ, контрол и екология на храните“.Справиха се блестящо с поставените задачи, достойно представиха училището си и добиха представа за специалността, подчерта гл. ас. д-р Ивелина Иванова.

3

“Мениджър за един ден” през 2022 има мото „Силата на един екип“ и е юбилейно издание, на инициативата. Дадените им насоки в професионалната сфера импулсираха гостуващите в УХТ ученици, които са твърдо убедени, че ще заложат на развитието си в тези професионални сфери. Включването им в “Мениджър за един ден” е удостоверенои със сертификат.