Проф. Моллов: Готови сме с проекта за имунопротективни храни

1

Научен екип на Университета подготви проект за създаване на иновативни имунопротективни храни – Ино Иму ФУУД. Готови сме да го представим пред правителството. Надяваме се това да стане национална програма, в която нашият университет да бъде лидер. COVID кризата ни изправи пред сложната задача да създадем  укрепващи имунитета храни и да обучаваме младите хора в това, посочи  проф. д-р Пламен Моллов, ректор на УХТ през седмицата. Университетът по хранителни технологии реализира Ден на отворените врати, фестивала „Произведено във фермата“ и празнична програма по случай Спасовден.

2

В протокола с гостите бяха Явор Гечев, зам.-министър на земеделието, храните и горите, Даниела Николова, зам. областен управител на Пловдив, Георги Титюков, зам.-кмет на Пловдив, кметът на район „Централен“ – Георги Стаменов, Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, Гергана Андреева, изп. директор на Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика, д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“, инж. Людмила Ганчева, директор на ПГ по хранителни технологии и техника, инж. Виолета Глушкова, ст. преподавател в ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, Илиана Василева, търговски директор на „Виваком“.

ceremoniia uht

Университетът е уникално учебно заведение, водещ е не само у нас, а и в Европа, той е на световно ниво. УХТ има в лицето на сегашното правителство надежден партньор не само по проекта за Ино Иму ФУУД.  Българската наука трябва да се развива, каза в поздравлението си Явор Гечев, чийто рожден ден тази година съвпадна с инициативата на Университета по хранителни технологии. По този повод от катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските изделия“ му подариха боровинкова торта, продукт на  УХТ студенти. От своя страна, гостът рожденик разкри, че от този подарък най-щастлива ще е дъщеричката му, за която това ще е и първата стъпка към нейното обучение в УХТ.

10062021-uft5

Празнуващите технолози представиха различни видове здравословен хляб. Засилен интерес от гостите към тези продукти бързо ги превърна в обект на консумация на Спасовден, празника на хлебарите и сладкарите.  Със собствена продукция хляб към празничността се присъедини майсторът пекар Георги Лефтеров.  Той разшири сигнатурните единици в Университета, подарявайки своите 6 авторски книги на УХТ библиотеката. Вярвам, че ще представляват интерес за бъдещите технолози, лаконичен бе майсторът, владеещ тънкостите в изкуството на пекарната.

Да дегустират пробиотичен сладолед, млечен пастет с черен кимион, богат на антиоксиданти, безлактозно мляко, прясно сирене с мажеща се консистенция с рапично и царевично масло с високо съдържание на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини – предложи на гостите доц. д.н. Галин Иванов, зам.-ректор и ръководител на катедра „Технология на млякото и млечните продукти“. Здравословните храни са разработка на екипа учени в Катедрата, но са произведени от студентите в УХТ. Наденички, съдържащи заедно с месото и розов цвят, динамизираха консумативните импулси на гостите.

4

Доцент д-р Венцислав Ненов от катедра „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ посочи, че съвместно с колегите от Технологичен факултет се работи върху идеята за създаването на хранителни продукти – шоколади и десерти, чрез 3D принтер, на който в момента се правят различни машинни елементи.