Дискутираха проблемите по киберсигурността

3.Diskusiata-v-PU-proteche-pri-ogromen-interes

Лицата с наложени санкции по закона „Магнитски“ и компаниите им са разследвани от Интерпол и Европол, а активностите им са спрени напълно. В САЩ, ако те преследва ФБР или ЦРУ, не може да спечелиш,  заяви американският политически експерт и консултант Дан Шомон в лекцията „Опазване на демокрацията и националната сигурност по време на избори“, изнесена в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Заедно с госта от САЩ в дискусията, която организира  катедра „Политически науки и национална сигурност“ при ПУ, участва и експертът по национална и кибер сигурност от Израел Орен Елимелех. Лекциите протекоха при огромен интерес в присъствието на студенти, докторанти, представители на съда, прокуратурата, местната власт и адвокати.

2.Dan_Shomon

Дан Шомон сподели и за проведени срещи в България, в резултат на които се е оформила представата, че „санкциите по закона „Магнитски“ могат да бъдат шанс за изграждане на нулева търпимост към корупцията“. Това ще подпомогне предстоящите избори, каза той. Според експерта законът „Магнитски“ гарантира правото на хората за достоен живот.

Относно въпроси за електронния вот в България, експертът по киберсигурност Орен Елименех предупреди, че всяка технология може да бъде манипулирана. Затова трябва да има стриктен контрол, а правилният подход е – „вярвам, но ще проверя“. Според Дан Шомон пък електронното гласуване е по-трудно манипулируемо от хартиения вот.

1.Oren_Elimeleh

Изборите са един процес, за който трябва да се положи максимална грижа. Чрез използването на медиите за разпространяване на фалшиви новини се влияе целенасочено. Особено ако не знаете за кого да гласувате, алармира лекторът от Израел. Той обърна внимание върху факта, че колкото повече се инвестира в образование по киберсигурност, толкова по-голяма е гаранцията за нормално бъдеще. Хакването на данни е заплаха за всяка сфера – военно-отбранителна, индустриална. В Израел от 5 години киберсигурността е най-важната от всички аспекти на националната сигурност. Става въпрос за защита на свободата и на живота ни. Надявам се с тази среща да мога да ви мотивирам в обучението ви, каза Орен Елименех.

Мисия на Пловдивския университет е да създава свободно мислещи и критически настроени млади хора. Присъствието на двамата лектори от световна величина е оценка за работата на колегите и сериозен ангажимент за бъдещо сътрудничество, заяви доц. д-р Надя Чернева, зам.-ректор по международното сътрудничество.