Висок датски приз идва в България

2-kori

Асоциацията на датските писатели насочи наградата „Цинклар“ към България. Призът е връчван за майсторство в късия разказ и с него се удостояват автори на всеки две години. Отличието е за Георги Господинов. С притежанието на „Цинклар“ той заема позиция до британския писател Джулиан Барнс, американските авторки на кратка проза Лидия Дейвис и Лори Мур, немската писателка Юдит Херман. Датско жури, съставено от писатели и критици, избира призьора.

Георги Господинов ще бъде удостоен с  наградата на официална церемония в Копенхаген на 10 септември, последвана от дискусия с автора. Призът е в размер на 100 000 датски крони. „Цинклар” стартира през 2013 за световни и датски писатели, потвърждавайки приноса им в жанра на разказа.

Gospodinov, photo Phelia Baruh

Със своите разкази, публикувани в най-различни контексти, Георги Господинов разширява границите на това – какво може да бъде един разказ и как може да се разкаже една история. По отношение на стила, жанра и фикционалните си светове неговите разкази се характеризират с невероятен жанров диапазон, който включва реализъм и фентъзи, философски размишления, криминална проза, научна фантастика. Удивителен е и начинът, по който историите могат да променят ритъма и тона си, да постигат неочаквани обрати от изречение в изречение. Да четеш Господинов, е като да влезеш в машина на времето, която предлага разширяващо съзнанието пътуване през водовъртежа на историята и лабиринтите на човешкия ум, сочи интерпретацията на журито.

„Цинклар” е признание и за датската преводачка на Господинов – Хеле Далгор. Тя превежда сборника с разкази „Сляпата Вайша“ и всички романи на Господинов.

Призът носи името на един от най-обичаните датски и скандинавски писатели – Фин Цинклар, който завещава голяма част от наследството си за създаване на награда, популяризираща жанра на късия разказ.