В УХТ даряват кръв

17052021-act3

Клубът по туризъм към Университета по хранителни технологии инициира „Дарете кръв, подарете живот“. С акцията студентите дадоха и началото на седмицата на духа. Акцията има за цел да популяризира доброволното кръводаряване сред младите хора и преди всичко в студентската общност, сподели Анастасия Христова, председател на Клуба по туризъм. Тази сутрин екип на Центъра по трансфузионна хематология разположи подвижния модул в двора на Университета по хранителни технологии. Студенти, преподаватели и служители се присъединиха към акцията.

Даряващите за първи път кръв разкриха, че са удовлетворени и отново биха го направили. Сърдечни благодарности към ръководството, студентите и служителите, към Клуба по туризъм  за оказаната подкрепа и за отговорното отношение по кръводаряването изрази д-р Соня Джевизова, директор на Центъра по трансфузионна хематология. Това е първата мобилна акция, организирана веднага след спада на случаите в третия пик на пандемията у нас. Подобни кръводарителски кампании са традиционни за висшето училище, оттам редовно и от години се отзовават на нашите призиви, подчерта д-р Джевизова.

По лекарска преценка всеки участник дарява между 410 и 450 мл. кръв в зависимост от състоянието. Работи се с индивидуални комплекти, а това гарантира пълната безопасност на включилите се. Ако сред младежите има преболедували от COVID-19, кръвта ще бъде тествана за антитела и ще бъде преработена в плазма за лечение на пациенти в тежко състояние. Кръводаряването в УХТ продължава и утре – 18 май 2021, от 9 до 13 ч. в двора на висшето учебното заведение.