Уебинар и чешма символ в Медицинския колеж

1

С всички свои съоръжения и сгради Колежът напълно отговаря на стандартите на един съвременен европейски комплекс. Малко са университетите, които могат да се похвалят с такава материална база, подчерта доц. д-р Мария Божкова, дм, директор на Медицинския колеж на МУ – Пловдив. Медиците тържествено откриха новопостроена чешма. За нейното изграждане са дарени средства от директора, преподавателите и служителите от Медицинския колеж и от Катедрата по сестрински грижи при Факултета по обществено здраве.

Това дарителство е инициатива, но и символ на изключително благородство и доброта. Да направиш такъв жест, да съградиш чешма, е дар не само за тези, които ще я ползват, но и за самите дарители, посочи в приветствието си проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет. Тя изрази признателността на цялото академично ръководство и поздрави всички преподаватели, служители и студенти на Медицинсикя колеж.

С тържественото откриване на чешмата и с уебинар Колежът на МУ-Пловдив отбеляза Международния ден на сестринството. Двете събития са част от програмата на празненствата за 80 години от основаването на училището за милосърдни сестри „Княгиня Мария-Луиза“ в Пловдив, чийто наследник е днешният Медицински колеж, и 50 години от откриването на сградата на Колежа. През половинвековното си съществуване тази сграда е реконструирана, за да отговори на небходимостта при нарастващия брой специалности. Проектирана е за медицинско училище през 1969 и отваря врати през 1972.  Състои се от учебен корпус и три крила – учебно, учебно-лабораторно и административно, разположени на 4 етажа, студентско общежитие, студентски стол и физкултурен салон. Построяването й в края на града е продиктувано от позицията на възложителите да има голям двор с тревна площ.

В днешния ден всички ние сме свидетели, че този избор е бил правилен, коментира сегашният директор на Медицинския колеж и постави акцент върху същността в символиката на чешмата в българската традиция като извор на живот. В миналото богатите и видни жители безвъзмездно са дарявали средства за построяване на чешма, за да оставят следа, да дарят нещо ценно на съгражданите си. Днес всички ние, дарителите, се надяваме, че оставяме светла следа за идните поколения. Нашата благотворителна акция съвсем не приключва с поставянето на чешмата. Всички ние, студенти и преподаватели, организираме и участваме в множество кампании за събиране на средства, с които искаме да подкрепим инициативата „Капачки за бъдеще“. Благодаря на всички за отдадеността и за отделеното време, добави  доц. Божкова.

3

Тази чешма ще стигне до идните поколения не само защото камъкът, от който е изградена, е вечен, а и защото от нея тече жива вода. Живата вода има памет, водата е символ на сила, вдъхновение и енергия. Убедена съм, че тези, които пият от нея и прочетат този надпис, ще получат от силата и вдъхновението, които вие, дарителите, сте вложили в чешмата, прогнозира в словото си проф. Мариана Мурджева.

Дърво в двора на Колежа засадиха второкурсници от специалността „Зъботехник”. Така студентите направиха своя жест на благотворителност и послание към идните генерации.

2

Уебинарът „Съвременни тенденции и технологии в областта на здравните грижи“ показа сериозен интерес откъм участници. Към него се присъединиха над 300 потребители. За „Предизвикателствата пред близкото бъдеще: технологиите в здравните грижи“ говори в пленарния доклад англицистът ст. пр. Д-р Ивайло Дагнев. Във формата на онлайн форума бяха представени и 9 устни презентации от студенти, учещи в специалностите на Колежа. Уебинара модерира доц. д-р Гергана Петрова, дм, от Катедрата по сестрински грижи при Факултета по обществено здраве.