Своеобразна изложба на пловдивски скулптори

1

Моника Роменска: Градът е кръстопътен магнит

Знакови творби от 21 известни автори, принадлежащи към различни генерации и стилови направления и работещи с разнопластични техники, са в голямата изложба „Скулптурата сега – Пловдив 2022″. Тя е проект на Градската художествена галерия, подкрепен от Община Пловдив. Аранжирана е до 18 юни в Зала „2019“ (ул. „Гладстон“ 32), която става своеобразна витрина на пловдивската скулптура. Голямата представителна скулптурна изложба от този не е осъществявана десетилетия, констатират от Галерията.  „Скулптурата сега – Пловдив 2022″ съдържа дори музикални скулптури. С перкусионни импровизации върху иноксовата пластика „Стихия-Вода“ на Атанас Колев музикантите Велислав Годжунов, Любен Крокев и Кольо Брадата поканиха многобройната публика да навлезе в елитната изложба.

В „Скулптурата сега – Пловдив 2022″ участват: Атанас Колев, Васил Маргаритов, Гроздан Илков – Графа, Димитър Рашков, Димитър Чонов, Евелина Петкова, Жорж Сопаджиев, Иван Иванов, Иван Тотев, Лина Маджарова, Лора Пармакова, Любен Хранов, Милена Бочукова, Огнян Читаков, Саркис Нерсесян, Свилен Костадинов, Стефан Ненов – Чечо, Стоян Заваринов, Цветелина Ангелова, Цвятко Сиромашки и Янко Ненов. Творците са свързани житейски и творчески с Пловдив и областта.

2

Кръстопътен магнит за етноси, религии и култури, Пловдив е град на безвремието и на всички времена едновременно. Изграден върху скали, обвит от зеленина и обкръжен от дървета. Защитаван с огън и меч, с желязо и дори разрушаван и сковаван от лед. Въздига се върху своите гранитни и сиенитни тепета вече над 8 000 години. Съвсем естествено Пловдив е и град на художниците – родени и работещи в него и около него, този историко-есеистичен поглед избра кураторът Моника Роменска, автор на идеята за „Скулптурата сега – Пловдив 2022″, художник и дългогодишен уредник в 3aГрадската художествена галерия, при откриването на експозицията. И добави, че триизмерното вековно изкуство на скулптурата и майсторството, към което всеки работещ се стреми, е идеята да бъдат показани на ценителите. В логическата линия е и фактът, че досега бяха осъществени “Графиката сега – Пловдив 2020” и “Живописта сега – Пловдив 2022”. Високата стойност на реализацията бе оценена с Награда „Пловдив“ през миналата година (за графичната изложба).

Стремежът на куратора е това своеобразно изследване да обхване цялото разнообразие от теми, художествени техники и стилове, уплътняващо представата за високото ниво на пловдивската скулптура. Същевременно чрез селекцията са насърчавани млади автори, утвърждаващи се сега  в тази сложна и трудна сфера на изкуството.

Проявата е част от Културния календар на Община Пловдив и е посветена на 70-та годишнина от създаването на Градска художествена галерия – Пловдив. За забележителността на експозицията допринасят също преподаватели и ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване, направили елегантните постаменти за пластиките.

2022-05-20 е-покана