С рекордьор на „Гинес” показват другото лице на университета

Paisii

Идеята е да се покаже другото лице на университета – освен да предава професионални знания, образование и наука, да развива и талантите на хората, които работят и учат в него. Това е стратегията, вложена в големия концерт, който Пловдивският университет организира за 24 май. Концертът е в партньорство с Драматичен театър – Пловдив,  започва утре, вторник, в 11:00 часа и се свързва с три знакови годишнини – 60 години от създаването на Пловдивския университет, стартирал като Висш педагогически институт, 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарская“. Сценарият и режисурата са на доц. Леонард Капон, проф. д-р Александър Илиев и д-р Зоя Капон – преподаватели в специалността „Актьорство за драматичен театър“ при най-голямото висше училище в Южна България. В ролята на водещи влизат възпитаници на тази специалност, сега артисти на основен трудов договор в различни театри на страната.

Студенти от 4 елитни специалности – „Актьорство за драматичен театър“, „Педагогика на обучението по музика“, „Джаз и поп изпълнителско изкуство“ и „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“, участват в концерта.  Като изпълнители се включват и преподаватели: брилянтният проф. д-р Александър Илиев, корифей на пантомимата и рекордьор на „Гинес“, проф. д-р Веселин Койчев – лидер на емблематичната за Пловдив джазова формация „Бели, зелени и червени”, д-р Майя Бошева – преподавател по джаз и поп пеене в бакалавърски и магистърски програми и техни колеги. Гостуват струнен квартет „Интро“, а студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ подаряват изпълнение на Тракийски танц по музика на Димитър Христов и хореография на Йосиф Балджийски.

Сред официалните гости са поканени Румен Радев, президент на Република България, Здравко Димитров, кмет на Пловдив, Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай, ректори и заместник-ректори на висши училища в страната и други лица от протокола.