Международен уъркшоп изобретява голямо пано

sten1

Уършоп по стенопис с международно присъствие организират в НХГ „Цанко Лавренов“. Пловдивските домакини посрещат ученици и преподаватели от Полша, Румъния и Италия. Стартът е на 11 май (сряда), а ивентът в диапазона 9.00 – 12:30. Дворът на художественото училище (ул. „Янко Сакъзов“ 2а) става арена на творческите демонстрации. Уъркшопа ръководи Атанас Камешев, преподавател по стенопис.

Художниците ще създадат голямо стенописно пано от малки парченца прозрачно стъкло, съчетани с висококачествени цветни стъкла. В реализацията на артпроекта влизат всички участници в мобилността. Събитието е част от проект „Art is in the air Mobility C3“ (2019-1-PL01-KA229-064957_2) по програма „Еразъм+“, който стартира през септември 2019 г. и се провежда в различни европейски страни от 2 години. Координатор от българска страна е Ирена Корбетова, преподавател по английски език в НХГ „Цанко Лавренов“. От Художествената гимназия в Пловдив участват ученици от различни класове и специалности. Чуждестранните групи по мобилността пристигнаха вече в Пловдив и се включат в различни събития, организирани от  НХГ „Цанко Лавренов“: уъркшоп по сериграфия, уъркшоп по стенопис, уъркшоп по мозайка в Голямата базилика, запознаване с дейността и спецификата на гимназията, традиционни български танци, посещения на културни забележителности в Пловдив, Перущица и Асеновград. Всеки от гостуващите екипи е подготвил своя артистична програма за дните на мобилността (8-14 май 2022 г.).

Стъкломозайката от уъркшопа по стенопис ще бъде дарена на детска градина „Незабравка“, намираща се наблизо до сградата на НХГ „Цанко Лавренов“. Инициативата включва също младите таланти да зарадват децата от детската градина и да помогнат за облагородяване на вътрешното пространство на „Незабравка”. Допълнителна информаци япо темата дава и сайтът на НХГ -http://www.nhglavrenov.bg/bg/proekti/erazam-plius, поясняват от НХГ „Цанко Лавренов”.