Международни екипи показват живописна България с литературни маршрути

Mejdunarodna-patuvashta-konferencia-2021-01

Шест града в страната в седем последователни дни приемат интердисциплинарната пътуваща конференция „Живописна България. Български литературни маршрути”. Конференцията пристига в Пловдив на 26 септември, когато е и Европейският ден на езиците. От друга страна, форумът е посветен на 60-годишнината на Пловдивския университет и на 100-годишнината от кончината на Патриарха на българската литература – Иван Вазов.

Стартът на конференцията е днес, а  началото в 16. 30, като ще бъде дадено в Тържествената зала на Българската академия на науките.

Своеобразното събитие поема към Карлово утре – 25 септември. След като на 26-и, неделя, е в Пловдив, следват визитите в Казанлък на 27 септември, Ахтопол на 28-и, Стара Загора на 29 септември, а на 30 септември е завръщането на литературната конференция в София.

Доцент д-р Надя Чернева, зам.-ректор на Пловдивския университет, посочи удовлетвореността, че ще бъде възможна среща „наживо“, макар и събитието да е дълго отлагано поради пандемията.

Международната академична програма „ЖИВОПИСНА БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРСКИ ЛИТЕРАТУРНИ МАРШРУТИ II“ се основава на съществуващата и динамично работеща система от лекторати, която поддържа българското Министерство на  образованието и науката, както и на структурите по българистика към чужди университети. Създадени са работни групи в 10 европейски университета: Атина (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών); Варшава (Uniwersytet Warszawski); Венеция (Ca’ Foscari University of Venice); Виена (Universität Wien); Любляна (Univerza v Ljubljani); Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”; Санкт-Петербургский государственный университет; Софийски университет „Св. Кл. Охридски”; Страсбург (Université de Strasbourg); Хайделберг (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg). Всички ръководители на университетските работни групи са утвърдени учени –  български и чужди.

В проекта активно работят български студенти от Софийския университет и от Пловдивския. Сред „чуждите“ участници има студенти от български произход, деца на емигранти, студенти по българистика, които все още не са били нито веднъж в България. Включително и докторанти, чиято научна проблематика изисква периодично пребиваване у нас.

Екипите от преподаватели, докторанти и студенти по българистика от 10-те европейски университета представят разработените от тях литературни маршрути на девет езика, презентирайки българската литература и култура в европейския контекст.

Научното ръководство на програмата се осъществява от проф. д.ф.н. Любка Липчева-Пранджева от ПУ „Паисий Хилендарски“ и проф. д-р Благовест Златанов от Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg. Организатор и координатор на конференцията, реализирана с подкрепата на МОН, Община Карлово и под егидата на Илияна Йотова, вицепрезидент на републиката, е ПУ „Паисий Хилендарски“.