Медици четат Димитър Димов в Европейския ден на езиците

izlojba D Dimov 1 3
Експозиция показва пловдивския период на белетриста
Спортен триумф за състезателите на МУ  

Студенти и преподаватели активират участие в литературно четене на Медицинския университет – Пловдив. Художественотекстовата проява е във Втора аудитория на Аудиторния комплекс на 24 септември, петък. Стартира в 13. 00 като част от инициативата „Седмица на Димитър Димов“ и включва откъси от романа „Тютюн“, преведени на различни световни езици. Участват чуждестранни и български студенти. Пред най-творческата академична аудитория ще звучат литературни преводи на откъси от „Тютюн“ на английски, японски, гръцки… Събитието отбелязва и Европейския ден на езиците – 26 септември.

Медиците откриха изложбата „Литературната аптека на Димитър Димов“ в Дом на културата „Борис Христов“, която може да бъде посетена до 3 октомври.

izlojba D Dimov 1_ doc Tomov

Експонирани са автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, от колекцията на Музея на медицината при МУ – Пловдив. Лекари и фармацевти, сред които и директорът на Музея на медицината – доц. д-р Георги Томов, от Медицинския университет разказват на достъпен език за експонираните медикаменти и техните днешни аналози.

Инициативата „Седмица на Димитър Димов“ се организира от Медицинския университет – Пловдив съвместно с Националния литературен музей и Община Пловдив. Седмицата е посветена на 70-годишнината от издаването на романа „Тютюн“. Посетителите могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на белетриста€ предизвикателство са и снимки и документи от фонда на къща музей „Димитър Димов” – свидетелства за пловдивския период на писателя. На откриването присъстваха проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет, и Пламен Панов, заместник-кмет по култура на община Пловдив.

В Старта на седмицата бе презентиран филмът „Триптих за Димитър Димитър“. Предвидена е и творческа среща-разговор със създателите на документалния филм – проф. Златимир Коларов – сценарист и Валентина Фиданова-Коларова – режисьор на лентата.

 Медиците бележат и спортен триумф

В призовата тройка по всички дисциплини влязоха състезателите на Медицинския университет на най-големия студентски спортен форум в България. „Летен университет 2021” се състоя в Китен, а спортистите МУ – Пловдив паралелно с класиранията в тройката постигнаха и второ комплексно място. Първата позиция по този показател зае Националната спортна академия. С пловдивските състезатели работи треньор Недялка Павлова.

Националните летни студентски игри се организира от Националното представителство на студентските съвети. Участват висши училища от цялата страна. Събитието рекламира ролята на спорта сред учещите и привлича по-голям брой активно занимаващи се със спорт, култура и социални дейности в университетите.

Letni igri 2021_3

От ръководството на Медицинския университет изтъкнаха, че студентите им са доказали дисциплинираност, добра организация, хъс за победа и търсене на високите резултати.

По време на събитието бяха отличени победителите в девет различни спортни дисциплини – футбол, плажен волейбол, стрийт баскетбол, плажен тенис, плуване – открит басейн, плажна лекоатлетическа щафета, плажна