Главният редактор на „Пловдивски университет” в Орфеев блясък

Knigi za poeticheskiia festival

Поети от девет държави на форум в Пловдив

Международният фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2022 става интегратор на автори от 9 държави. Лирическото събитие е от 12-и до 14-и май. Стартира от 18 часа (12-и май) в Малката базилика с представяне на гостите и поетическо четене на роден език и в превод на български.

Tilio TilevЛирико-академично присъствие от Пловдивския университет се влива в плътността на  фестивалната сюжетност. Главният редактор на изданието за образование, наука и култура „Пловдивски университет” – поетът и журналистът Тильо Тилев, е в международния състав на авторите. Мъдрословният лирик притежава специфична техника на семантизация при образопродуцирането, а елементите от лексикона резонансно за читателя превръща в прагмасугестивни доминанти.

Другото българско име е Гергана Златкова, доктор по литература с дисертацията „Фентъзи прозата на Дж. Р. Р. Толкин, К. С. Луис, У. К. Ле Гуин. Мит, хроника, светоизграждане“, защитена в СУ „Св. Климент Охридски“. През 2020 стана факт първата книга на авторката – „Из пътни бележки в търсене на Обетованата земя“.

За петото издание на фестивала идват Атаол Бехрамоглу (Турция), Хосе Барионуево (Испания), Шота Яташвили (Грузия), Джузепе Наполитано (Италия), Пуджа Приямвада (Индия), Вячеслав Куприянов (Русия), Нева Лукич (Хърватия), Даниела Андоновска Трайковска и Борче Панов (Северна Македония).Техните творби и биографични показатели може да бъдат прочетени на роден език и в превод на английски и на български на електронен адрес www.orpheus-plovdiv.eu.

Форумът, в който участници във фестивала ще дискутират с ученици и студенти фигурата на Орфей и изкуството на поезията, ще се проведе на 13 май от 10.30 ч. също в Малката базилика. Две мултиезични книги – поезия и есеистика, от тазгодишното издание на Международния фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2022 излязоха от печат. Те ще бъдат раздавани безплатно по време на откриващата церемония в четвъртък от 18 часа. Така Малката базилика се преобразява в мултифункционална сцена на поетическо и есеистично. Първата от книгите съдържа поезията на 11 автори от 9 държави – на роден език и в преводи на български и на английски, а втората е с есета на участници във фестивала върху „Фигурата на Орфей – между мита и мига“. Текстовете са на английски и на български.

Церемонията по награждаването на лауреатите е в петък вечерта от 18.00 часа, отново в Малката базилика. Организаторите оповестиха и предстоящите награди. Това са Голямата награда „Орфей“ – за изключителни достижения в поезията; наградата „Орфей“ – за цялостно представяне; „Лирата на Орфей“ – за най-добро стихотворение от четенията; „Евридика“ – за най-добро любовно стихотворение; „По следите на Орфей“ – за най-добро есе от писателския форум.