Доц. д-р Кремена Никовска: „Вино и гурме“ популяризира традиционната кухня и българското вино

1

За членовете на журито е радостно, че „Най-умело съчетание между вино и храна“ набира все по-голяма известност сред участниците в дефилето. Тази година те са повече от миналата пролет. „Вино и гурме“ постига своята цел – популяризира традиционната кухня и българското вино, стимулира винения, кулинарния и културния туризъм, привлича гости от цялата страна в Пловдив, анализира доц. д-р Кремена Никовска от Университета по хранителни технологии. Тя ще връчи на победителите в УХТ конкурса плакети. Церемонията е по време на официалната вечеря на осмото издание на „Вино и гурме 2022“. Alma mater alimentorum даде домакинство на „Най-умело съчетание между вино и храна“ като съорганизатор със Съвета по туризъм в Пловдив. Конкурсът е част от фестивала дефиле „Вино и гурме 2022“.

За 10 минути участниците в надпреварата репрезентираха кулинарната си комбинация. Към оригиналните наименования на ястията и питиета някои от добавиха и интригуващи легенди от локалния фолклор. Регламентът изисква да бъдат представяни ястия с традиционни за страната или региона продукти и подправки, и то по специфични рецепти.

2

Енологът доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на УХТ по учебната дейност и академичния състав, оглави журито. В него влязоха доц. д-р Никовска, преподавател от катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт“ при УХТ, известният шеф готвач Николай Боруков от ресторант „Salt & Pepper“ в Пловдив, Екатерина Терзиева, журналист и гастрономически експерт, и виненият специалист Гергана Тодорова от платформата за винен туризъм winetours.bg. Оказа се, че конкуренцията измежду кандидатите за приз е значителна. Това създаде доста въпросителни на журито при класацията. Пред оценителите бяха сложени рибни и месни блюда, гарнирани с пресни зеленчуци, и десерти по стари нашенски рецепти. Журиращите констатираха, че участващите в конкурса са използвали иновативни елементи в технологията на приготвяне и/или в дизайна на асортиментите. На участниците и на журито съдействие оказваха студенти от специалността „Туризъм“.

Възрожденският дух във „Вино и гурме”

Рекорден брой участници – 67, са в осмото издание на „Вино и гурме”. Почитателите на виното и апетитната храна могат да се доближат до повече от 240 вида вина и гурме вкус.

Пловдив е 4-та най-добра европейска дестинация за туризъм и признанието за „Най-добри винени дестинации в Европа, което е благодарение на партньорството между общината със Съвета по туризъм и провеждането на двата фестивала „Дефиле на младото вино“ и „Вино и гурме“, посочи Пламен Панов, зам.-кмет.

Поздравления за възрожденския дух, с който за 8-и път се организира дефилето „Вино и гурме “ в Пловдив, адресира проф. Мариела Модева, зам.-министър на туризма, към проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии, и Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм в Пловдив, като съорганизатори на проявата. Зам.-министър Модева постави акцент и върху значимостта на университета с почти 70-годишна история, където се подготвят специалисти, превръщащи Пловдив в привлекателна дестинация през 4-те сезона на годината с постоянно предлагани нови емоции за туристите.

14052022-def3

Дефилето на 14 и 15 май съвпада с Европейската нощ на музеите. Това дава възможност за посещение и на изложбените зали и галерии в Пловдив. Те ще  бъдат отворени до късно вечерта, посочи Любозар Фратев.

Студенти от Университета по хранителни технологии и тази година помагат за отличното протичане на събитието. УХТ ректорът – проф. д-р Пламен Моллов, пожела на всички да се насладят на питиетата и вкусните храни. Винарна изба „Ноя“, с. Орешак, Троянско, бе класирана на първо място в конкурса „Най-умело съчетание между вино и храна“, а питиета, нейно производство, поднесени с продукти на Фермерска мандра – с . Строево.