Bargain art

bargain art

Млади творци от три Европейски столици на културата – Пловдив (България), 2019, Тимишоара (Румъния), 2023, и Солун (Гърция) – 1997 влизат в линията на предизвикателство. Акцент е артистът да изложи пред публика забравена, условно казано, „преоценена“ част от творческото си минало“. Предизвикателството стои в сферата на Black Friday.

На 26 ноември и в трите посочени града предстои за разпродажба на художествени произведения. В Пловдив изложбата с откриване и разпродажба е в сутеренната зала на Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“, ул. „Артин Гидиков“ №11, Стария град, от 17:00 до 19:30 ч., петък.

Black Friday в арта продължава по-дълго от комерсиалния. Творбите на 12-те млади художници (цените между 30 и 90 евро) остават на вниманието на публиката до 15 декември. Предвижда се и видеозапис на откриването на изложбите в Пловдив, Тимишоара и Солун, като впоследствие ще бъде разпространен в социалните мрежи.

Българските участници са Антоан Стойков – графика и татуиране,      Бельо Хаджиев – живопис и съвременно изкуство, Веселка Хаджиева – дизайн, живопис и керамика,Вълко Чобанов – съвременно изкуство, артинсталации, дигитално изкуство, Гергана Еленкова – живопис, съвременно изкуство, артинсталация, илюстрация, Драгомир Димитров – работи живопис, графика, колаж, Димитър Шопов – съвременно изкуство, концептуално изкуство, колаж,    Дарена Георгиева – живопис, рисунка,     Осман Юсеинов – живопис, видеоарт, бижутерство,      Иван Иванов – скулптура, съвременно изкуство, артинсталации,         Красимира Кирова – дигитално изкуство, текстил, Цветелина Ангелова – скулптура, артинсталация.

Основната идея на проекта е съчетаване на некомерсиалното и комерсиалното: вид социален експеримент, репрезентиращ изкуството като продукт. Тук изкуството запазва своята функция, но е поставено в различна ситуация, различна роля, „преоценена стока“. Каква е ролята на изкуството и къде е артистът в комерсиалния свят? След като притежаваме и можем да притежаваме толкова много вещи, защо да не притежаваме изкуство? Какъв е смисълът на изкуството днес и защо трябва да го притежаваме? Това е провокация както за артиста, така и за публиката.

На този фон пред художника изниква важен въпрос – какво е преоценено изкуство? Нещо старо, забравено, „неизползваемо“ в сегашния път на твореца.

Изваждайки „нафталиновите“ платна, всеки автор в изложбата представя интимна част от себе си, оставила следа и маркирала неговото творческо съществуване тук и сега, гласи репрезентацията на проекта.

Изложбата „Black Friday/Черен петък“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Black Friday е част от „Виа Трансилваника“ – мащабен проект в Румъния, който представлява туристически пешеходен и велосипеден път (подобно на Ел Камино де Сантяго). Проектът е идея на Алин Усериу, но се осъществява с помощта на много творци и съмишленици. Асоциацията  „Ташолеса социал“, управляваща проекта, е със седалище в родната къща на самия Алин,  намира се в планината Ташолеаса, Карпати.

В проекта „Виа Трансилваника“ будяьт интерес камъните, разположени на всеки километър по маршрута (характерно както за римските пътища, така и след това). Всеки от камъните по Виа Трансилваника, общо 1600 (вече поставени), е с уникална скулптурна намеса от много румънски скулптори и двама български – Цветелина Ангелова и Иван Иванов (участници в настоящата изложбаа в Пловдив). През следващата година се очаква да има приблизително 300 камъка, продукти на тях двамата. Цветелина Ангелова работи по проекта вече три години, а Иван –  от 4. За тези години Цвети и Иван се превърнаха във важна част от екипа на „Ташолеаса социал“, затова и след приключването на проекта, те ще останат част от творческия екип на Асоциацията. Проектът ще бъде завършен през 2022 година.