Завързана конкуренция в литературен куиз

¬1

Разкриха и стратегията за победа

Оспорван се оказа куизът от програмата на фестивала Младият Пловдив чете. Осем отбора влязоха в конкуренция за първото място. Някои от тях пристигнаха заедно, други бяха сформирани в ситуацията. Тимовете си изобретиха оригинално име. Хумористичното чувство и заигравката с думите дадоха резултат в „Лудо-младо“, „Оптимус прайм“, „Златорог“, „Отбор Х“ и „Страшен пийч“.

На финала се стигна до дузпи, и то не за първото, а за второто място.  В крайното класиране водещата позиция зае отборът „Жабчета“, втора „Блумсберита“, а трета „Мога да“. Наградите, предполагаемо, бяха… книги, осигурени от издателствата „Жанет 45“, „ICU Publishing“ и „Colibri“. Печелившите получиха възможност за самостоятелен избор – според цитата, написан върху опаковката. Отборът, заел първото място, придоби и ваучери за още книжни изкушения, но единодушно реши да бъдат дарени на деца в нужда!

Знаете ли кой е Мирилайлай, чия е мечката Клеопатра и къде е родена Дора Габе? Участиците в Литературния куиз доказаха, че го знаят!

Символичен домакин и куизмастър бе доброволецът на „Пловдив чете“ Тодор Рогошев, водил умело участниците из дебрите на литературата. Подготвените от него въпроси предизвикаха състезателите да активират максимално мисълта си и да превърнат в работещи за тях дори и факти, за които не подозираха, че помнят. Нивото на трудност ескалираше с всеки следващ кръг, като паралелно ръст взе и забавлението.

¬2

Има два варианта   разбрали сте, че Пловдив много чете, или сте разбрали, че Пловдив има още много да чете, така водещият обобщи състезанието:

Много е важно да имате учител в отбора и млад човек, който скоро е бил на матура, защото добре познава българската литература. Трябва да имате един човек, който чете много и помни разни странни неща. Някой, който мисли логично – хубаво е да имате мъж, който има друг поглед. И жена – за интуиция, въведоха в стратегията победителите.

Прекрасно ще е да имате в екипа човек като Стефка – човек енциклопедия, ерудиран и с услужлива памет. Стефка, библиотекар в читалище  „Алеко Константинов”, обича работата си, обича книгите. Издирва трудни за намиране заглавия за читателите и когато ги намери, ги информира от личния си телефон, добавиха посветените в модела за ефективност при литературен куиз.