От Панаирното градче и Дановия хълм до световни локации

IMG_20210903_094914

Фотоекспозиция синтезира половин столетие. Историята на Телевизионен център – Пловдив. Пловдивската телевизия, побрала в разножанрова форма историческостта на събитийното и хронографията на фактите, носи съвременен ореол и фокусира в бъдещето. 

Локацията Пловдив, хилядолетен град, става стартова демонстрационна зона за  чародейната визуализация, наречена телевизия. 

1958… Арената е Панаирното градче. Унгарски телевизори са поставени по витрините. Отражението се случва… С изложена от английска фирма телевизионна кола и чрез френски предавател се излъчват и модни ревюта. Година след това, 1959, се появява Българската телевизия. Сигналът й обаче тръгва от Радиорелейната станция на Дановия хълм… 

На 22 март 1971  реализират първото излъчване на телевизионен сигнал от Пловдив в програмата на Националната телевизия. И идва първото пряко предаване – 15 април 1971!

Половинвековието на Телевизионния център е ознаменувано и с ретроспективната фотоизложба. Телевизионни лица, студийна атмосфера, микрофони в действие, емблематично за емблематични предавания, и какво ли още не… Поредицата от експозиционни табла съдържателно динамично повежда към половинвековието на Телевизионния център. 

IMG_20210903_095016

Първата извънстолична телевизия, Телевизията с очилата, Центърът с профил в новия формат на БНТ 2! Това са дефиниции на фактите. Те са такива, каквито са. Фактите насочват и в друга посока – пловдивското телевизионерство има своя доказана визия. Репортери, оператори, редактори, продуценти, режисьори, монтажисти, гримьори… във възприятието на хиляди зрители! 

Деметра партнира на юбилейната изложба. Ситуирана до нейния фонтан, експозицията, безподражателно на фонтана в Цар Симеоновата градина, охлажда страстите, за да пристрасти…