Д-р Станко Станков интерпретира Великденската трапезност

Velikden

Първата консумирана храна, или отговяването, трябва да бъде козунак и червено яйце, посочи гл. ас. д-р Станко Станков от Университета по пранителни технологии. Преподавателят изследовател добавя, че днес схващането за печено агнешко на Великден се разминава с някогашните възгледи на хората, тъй като агнето е жертвено животно и се принася в жертва на Гергьовден. Първото мляко, първото прясно сирене и първото агне се консумират на празника на овчарите и техния небесен застъпник и ходатай – св. Георги.

Традицията за Великден е на трапезата да се приготвя по-скоро пуяк, което във вярванията е символ и продължение на живота, част от яйцето и знак за победа. Нашите предци са готвили пуяк с последното наложено кисело зеле от зимата, като по този начин са вярвали, че всичко старо се дава в курбан за Възкресението, посочва още д-р Станков.

d-r stanko stankovОсновният момент от подготовката за трапезата на Пасха започва с боядисването на яйца, като яйцето е символ на вечния живот, в християнския свят символизира кръвта на Иисус Христос. Паралелно с шарените яйца на трапезата присъстват обредни сладки хлябове – козунаците. Те са изключително важен елемент от празнично-обредната трапеза. Хлябът, бидейки събирателен център и тялото Христово, намира основно място у православния християнин. Приготвянето на обредни хлябове е свещен ритуал, който днес се пренебрегва, пояснява гл. ас. д-р Станко  Станков. Той изтъква ролята на обредното значение и необходимостта да не се прави предпразнична консумация на обредни хлябове. Според вярванията те са хляб, наричан още „Пасха“. Той не служи само за храна… Козунаците са били месени с квас, като за Великден е правен „нов квас“, приготвян от най-възрастната жена в дома, а тя с пост и молитва измолва Божията милост над семейството.

Нищо от брашното, което се използва, от трохите от обредните хлябове не се изхвърля, помита или тъпче. Всичко се събира, раздава се или се дава на домашни животни, но в никакъв случай не се изхвърля, подчертава д-р Станков, като добавя, че приготвянето на козунак и консумацията на козунака може да се нарече Свещенодействие, наподобяващо тайнството Евхаристия. В някои региони се прави козунакът Пармак, плетен козунак. В основата му се поставят в три различни посоки сурови боядисани в червено яйца и се изпичат заедно с козунака. По установена практика се прави един за кумовете или кръсниците и един за дома. Този обреден хляб символизира единството на Спасителя Иисус Христос с Безначалния Отец и Светия Дух.