Среща с поетеса импулсира малки художници

1
Музейна галерия „Димитър Георгиев“ посрещна инициативата

Детството е прекрасно! Не се отказвайте да мечтаете и следвайте своите мечти!. Това послание отправи поетесата Албена Фурнаджиева в музейна галерия „Димитър Георгиев”, където деца, спечелили  отличия по живопис от детски пленери и конкурси, както и техни връстници от други училища, четоха стихове с авторката на лирически творби.

Вдъхновяваща се оказа срещата за малките художници. Млади актьори от театралната школа „Любен Гройс“ – Пловдив разиграха и гатанки от книгата, децата потвърдиха бързите си реакции в познанието.

Албена Фурнаджиева, родена в Пловдив, публикува свои стихове на 8-годишна възраст. Завършва руска филология, впоследствие и право. Поетическия й профил визуализират книгите „Пясъчни рози“ (1996), „Немирници“ (2010), „Рисувам обич“ – номинирана за награда „Пловдив“ в раздел „Изкуство за деца“, детската стихосбирка „Мечтатели“ (2020). Превърнала малките читатели в динамично мечтаещи, тази стихосбирка на поетесата бележи сериозен успех сред тях.

2

Атмосферата на галерията, която представя творби на редица изтъкнати български художници, даде импулси на малките посетители. Те се запознаха с произведенията на художници класици. Обичам много да рисувам и съм много щастлива тук. Картините са толкова красиви, изрисува с думи настроението си Иванка Василева, 11-годишна. Тя печели първа награда в най-новото издание на конкурса по живопис „Моята цветна мечта“, организиран от община Брезово.

Щастливи сме, че в залите на музейна галерия „Димитър Георгиев“ можем да посрещнем децата, да им дадем възможност да се докоснат до изобразителното изкуство, до поезията. Преживяването е най-силно, когато има жива връзка в общуването с автора, интерпретира проф. д-р  Емилия Константинова, управител на галерията.