„Само пловдивчани”, но не само за пловдивчани

1

Този път „Само пловдивчани”. С това мото продължава многогодишният  кураторски проект на Костадин Отонов и Дружеството на пловдивските художници. Вернисажът е на 17 ноември – от 17:00 до 19:30,  в галерия „Капана“. Почти декада вече проектът репрезентира автори, творческите биографии на които са свързани с Пловдив. Първата изложба е „100 на100 пловдивчани“. Тогава десетина творци показват по една картина живопис. Форматът е именно 100 х100 см. Творбите са подредени в галерия „А+“.

Стотицата се оказва импулсираща и в развитието си проектът се насочва към нейното постигане. Експозициите на този проект отразяват атрактивна линия с „Пловдивчанки“, „100х100 +“, „50х50“. Локациите също показват движение – Пловдив, Пазарджик, Димитровград.

Константна обаче остава формата  – картините са в квадрат.

Квадратът е сред най-съвършените базови геометрични фигури, дал е основата даже на вечните египетски пирамиди. Но е и форма на модерните времена, с него се заиграва авангардното изкуство от началото на XX век. Квадратът предоставя безкрайни възможности на художниците да композират образите, които въображението им създава, посочват инициаторите.

Изложбата „Само пловдивчани“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар за 2021. Може да се разгледа до 7 декември. Входът е свободен.

Всички ще бъдат допускани в галерията само при наличие на зелен сертификат или валиден отрицателен тест за COVID-19.