Избраните истории на Георги Господинов

Izbrani istorii

„Избрани истории“ поема към своите читатели. Книгата на Георги Господинов съдържа 39 разказа, като тези истории са избрани именно от автора им. Така в месеца, когато романът „Времеубежище“ се появява във Великобритания и Америка, а световните издания „Таймс“, „Уолстрийт джърнъл“ и „Ню Йорк Таймс“ публикуват рецензии, Георги Господинов излиза с „Избрани истории“ в България, издадени от „Жанет 45”. В тях са превърналите се в класически „Сляпата Вайша“, „Обащиняване“, „Кристин, която маха от влака“, „Белите гащи на историята“, „Коледната душа на едно прасе“, „Закъснелият дар“, „Да търсиш Карла в Лисабон“, „Божури и незабравки“, „И всичко стана луна“…Четвърт столетие обрамчва времевия диапазон, в който се вместват тези истории. Първата е писана преди 25 години, последната – миналата Коледа.

Истории с предчувствие за чудо, ако се позовем на Гаустин,за любов и разминавания, за влакове и гари, за последните 8 минути и 19 секунди на Земята, защо е важно да търсиш и да не намираш една жена. И как в някои разминавания има повече любов, отколкото във всички срещи на света. Георги Господинов разказва така, сякаш текстът изниква като растение, а четенето се превръща в разходка, категоризира Йорг Магенау. Флороцентричната асоциация е породила интригуващо художествено оформление на корицата. То е на Люба Халева. Авторът има издадени четири книги с разкази. Отличен е с датската награда за майсторство в жанра „Цинклар“ и италианската „Ceppo“. По разкази на автора са правени филми, като „Сляпата Вайша“ (номинация за Оскар), „8 минути и 19 секунди“, „Ритуалът“ и други. Разказът „И всичко стана луна“ е включен в американската Антология на най-добрата европейска проза (2010).

Остро перо и нежен поглед вижда в стила на автора Нувел Обсерватьор от Франция. Да четеш разказите на Господинов, е като да влезеш в машина на времето – едно разширяващо съзнанието пътуване през водовъртежа на историята и лабиринтите на човешкия ум, насочва наградата „Цинклар“ за изкуството на разказа, Дания, 2021