Избраха призьорите плакатисти за двудекадния „Пловдив чете”

Konkurs za plakat

Двуседмична изложба на плакати предстои от 25 май. Водещата духовна територия на хилядолетен Пловдив – НБ „Иван Вазов”, посреща експозицията. В нея са плакатите от официалния конкурс, в който се конкурираха проекти за плакат на юбилейния „Пловдив чете”. Изложбата започва в 17.30 на 25 май. Нейна сцена става Централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“.

29 ученици и студенти участваха в конкурса. С първа награда триумфира Георги Георгиев, студент от Националната художествена академия – София. Двама се класираха на втора позиция –Христина Ангелова и Дамян Енев от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Теодора Узунова, ученичка в специалността „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“, Пловдив, заема третото място.

Три са поощрителните награди: за Виктория Видевска, учила в НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив, а сега студентка в ПУ „Паисий Хилендарски“,  Гергана Андреева от „Графичен дизайн и реклама“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ и Костадин Лайдов, ученик в Националната гимназия по сценични и екранни изкуства – Пловдив.

Победителите в конкурса ще бъдат наградени по време на официалното откриване на експозицията. Костадин Отонов, художник и преподавател в НХГ „Цанко Лавренов“ и на чието име се провежда училищен конкурс за плакат, Петър Чучулигов, преподавател по рекламна графика в НХГ „Цанко Лавренов“, доц. д-р Александър Гьошев, ръководител на катедра „Дизайн“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, и Елица Сърбинова, художник и илюстратор, образувахпа журито, класирало плакатите в конкурса за двудекадието на „Пловдив чете”.

Участваха ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив, Национална гимназия по сценични и екранни изкуства, студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, Технически университет – филиал Пловдив, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Национална художествена академия – София и Нов български университет. Основната задача на конкурса, обявен през месец март, бе да включим младежи в подготовката на фестивала и те да допринесат със своите свежи идеи и вдъхновение. Получени бяха 34 проекта. За да насърчим участието на младежите в следващи конкурси, екипът на фестивала реши да представи всички предложения в изложба, а постерът, отличен с първа награда, ще бъде отпечатан в тираж 300, посочиха организаторите.

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.