Евроскулптор от Пловдив показва юбилейна изложба

Skulptura ot Todor Azmanov

Снимки: www.ethnograph.info

Произведения от цялостния творчески път на скулптора Тодор Азманов представя юбилейната му изложба. От 25 юли тя е експонирана в Етнографския музей.

Творбите на Тодор Азманов  основно са портретни скулптури в реалистичен и абстрактен стил. skulptura ot Todor Azmanov 1

Неговата скулптура „Изток-Запад. Една Европа” (копие от която е представено на изложбата) е част от постоянната художествена колекция на Европейския парламент.

Авторът е член на Съюза на българските художници – Пловдивската група.
Произведенията на майстора са в редица художествени галерии и музеи, сред които Етнографския музей и Музея на Националноосвободителното движение в Пловдив, Националната галерия в Алжир, посолството на Алжир в София и са част от частни колекции в Белгия, Холандия, Израел, Гърция, Швейцария и Германия.
Тодор Азманов е основател на Школа за скулптура в Алжир (1975 г.), където прави първата скулптурна изложба в историята на тази държава. Почетен член на Съюза на алжирските художници.

Създател е и на поредица от над 10 портрети на „Възрожденската стена” в гр. Смолян, кв. Устово. Проектът е по инициатива на местните жители, в памет на видни личности от региона, живели в епохата на Българското възраждане.

Тодор Азманов е реализирал десетки самостоятелни и колективни изложби на национално и международно ниво.