Започна Откритата катедра на Пловдивския университет

2. Dan_Shomon_diskutira_goreshti_obshtestveno-politicheski_temi_s_akademichnata_obshtnost_na_PU
Експерт от САЩ дискутира със студенти и преподаватели

Изявени учени, университетски преподаватели, културтрегери, бизнесмени и политици ще бъдат в академичен фокус. Пловдивският университет даде старт на инициативата Открита катедра. Посветена  е на 60-годишнината на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Публична онлайн лекция пред студенти, докторанти и преподаватели на Пловдивския университет изнесе политическият експерт от САЩ Дан Шомон. Той е определян като човека, без когото Барак Обама нямаше да бъде избран за президент, и в момента има близки контакти с администрацията на новоизбрания Джо Байдън.

Специалният гост-лектор Дан Шомон участва в събитието на ПУ „Паисий Хилендарски“ по покана на доц. д-р Алексей Петров, ръководител на катедра „Политически науки и национална сигурност” при Факултета по икономика и социални науки. Модератор на виртуалната дискусия с известния американски политик и бизнес консултант беше гл. ас. д-р Даниела Пастармаджиева, научен секретар на катедрата.

Основни участници в лекцията бяха студентите, докторантите и преподавателите от различни факултети на Пловдивския университет.  Към тях като слушатели се присъединиха студенти и представители на катедра „Политология“ в УНСС, в Софийския университет и Варненския икономически университет, както и Виолина Накова от Съюза за стопанска инициатива.

Всеобщо удовлетворение и интелектуално удоволствие предизвика горещата дискусия по проблемите на днешна Америка, световния ред и новата нормалност в глобален аспект. В двойно надвишеното време за въпроси и отговори академичната общност на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ демонстрира дълбок професионализъм, впечатляваща осведоменост и модерно мислене, посочиха от академичната институция.

 Кой е Дан Шомон?

 1. Dan_Shomon_diskutira_goreshti_obshtestveno-politicheski_temi_s_akademichnata_obshtnost_na_PUПолитически експерт с особено значим личен принос в американския политически процес, принципал и собственик на „Dan Shomon Inc“. Фирмата му представлява компании и организации, за които разработва стратегии за развитие  на разнообразен международен бизнес, за устойчивост на отношенията с държавата, осъществява политическо консултиране, координира връзките с обществеността. Част от клиентите на Дан Шомон са в списъка на 500-те най-големи компании в САЩ, сред които са Pfizer, Adobe, Broadcom/CA Technologies и Motorola. През настоящата година компанията на Дан Шомон, която е базирана в Чикаго, отбелязва своята 20-годишнина.