УХТ с интерконтинентална перспектива

1

Master of Wine може да превърне Университета по хранителни технологии – Пловдив в третия след Калифорнийския университет, Дейвис, САЩ, и Университета в Монпелие, Франция, развил рейтинговата магистърска програма. Тя се отнася до мениджмънта на виното. България е добра платформа за това, защото във вашата страна образованието е на първо място и е свързано с традиции, има академично тяло в областта на технологиите, каза днес Пау Рока, генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV), при визитата си в УХТ. Динаминачна и ползотворна дискусия породи презентацията на високопоставения гост. Той изрази очарованието си от приема в Университета по хранителни технологии, където бе посрещнат.

Master of Wine е най-високото ниво в йерархията на винения бранш. Подобно на докторската степен, символите MW се изписват заедно с името и носят не само признание, но означават още избран житейски път. Ако тази магистърска програма се осъществи за първи път извън Франция и САЩ, огромната заслуга ще е на вашия ректор проф. Пламен Моллов и се надявам при откриването да поканите г-н Рока да пререже лентата, заяви Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България и Балканите и директор на Европейския институт за стратегии и анализи. Той добави, че този образователен проект е подходящ за целия Балкански регион и дори за цяла Източна Европа.

2 a

Имаме нужда от вас, вие сте нашето бъдеще!  С тези думи се обърна генералният директор на Международната организация по лозата и виното /OIV/ към преподаватели и студенти от УХТ. На лекцията от Пау Рока присъстваха и Евелина Апостолова, зам. областнен управител на Пловдив, и Стефан Стоянов, зам.-кмет на Пловдив.

Пау Рока презентира историята на OIV, която е създадена през 1924, и посочи съвременните тенденции в развитието на винопроизводството, изискванията на пазара, разходите за иновации и имидж на продукта. Той каза, че страната ни не е сред големите производители в световен мащаб, но има шанса да заложи на регистрираните райони и производството на качествени бутикови вина.

3 (3)

Почетен плакет на УХТ, луксозен албум на Пловдив и вино, произведено във Винпром – Асеновград през 1958 г., когато е роден Пау Рока, поднесе на госта ректорът на УХТ – проф. д-р Пламен Моллов.  Диана Рибера де Рока, съпруга на г-н Рока, получи естетически букет.

Генералният директор на OIV е визионер, нито един регламент на голяма институция, в това число и на ЕК, не се приема, без да е съгласуван с OIV, като в това отношение ролята на генералния директор е ключова, заяви Бранимир Ботев, с чието съдействие се реализира визитата на Пау Рока в България.

Генералният директор на OIV обяви, че партньорството и разработването на общи образователни програми на различни нива е възможно благодарение на подписания между него и премиера Бойко Борисов преди два дни в София меморандум за разбирателство. Целта на документа е да се засили сътрудничеството между двете страни в областта на лозарството, винопроизводството, технологиите, маркетинга, да популяризира българските лозаро-винарски традиции. Предвижда се и обмен на нови технологии и обучение за професионалисти от сектора.