Студентски клуб чества юбилей с научен форум

fif

XII национална студентска научна конференция под надслов „Европейско културно-историческо наследство“ се организира от Студентския историко-археологически клуб „Проф. Велизар Велков“ при Философско-исторически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ с подкрепата на катедра „История и археология“, Студентския съвет  и ОИ „Старинен Пловдив“.

 Конференцията e на 28 и 29 май. Научният форум ще бъде открит от Негово превъзходителство посланик Армен Сарксян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в Република България. Официални гости на събитието са деканът на Философско-историческия факултет доц. д-р Красимира Кръстанова, ръководителят на катедра „История и археология“ доц. д-р Георги Митрев, както и доц. д-р Иван Джамбов – основател и дългогодишен ръководител на Катедрата.

 Непосредствено след тържественото откриване ще бъдат наградени заслужили преподаватели, допринесли за създаването и развитието на СИАК „Проф. Велизар Велков“. Организацията отбелязва своята 20-годишнина, затова и сесията е под знака „20 години СИАК“. По този случай бе организиран ученически конкурс за есе на тема: „Пловдив като част от историята и културата на Европа“, победителите от който също ще бъдат наградени.

 На конференцията ще бъдат изнесени студентски доклади на автори от 7 български и чуждестрани университета. Проучвания са в областта на историята, археологията, етнологията, културологията и изкуството, а резултатите  ще бъдат издадени в сборник.

 Програмата на събитието предвижда и провеждането на Кръгла маса под надслов: „Проблеми и предизвикателства пред историческото образование в българските университети“. Конференцията ще завърши с организирано посещение на реставрираната Малка базилика в Пловдив.