Студентки от „Анализ и контрол“ водят сред абсолвентите химици

diplomirane na himici

56 бакалаври и 30 магистри на Химическия факултет при ПУ „Паисий Хилендарски” взеха своите дипломи. Отличниците на Випуск 2018 са четирима бакалаври и двама пълни отличници магистри. Тази година „първенец“ на випуска са две студентки с равен успех: „Отличен – 5.97“. Ани Иванчева и Мая Иванова са от специалността „Анализ и контрол“. Гордеем се с нашите възпитаници! Нека да са „гладни“ за успех, защото успехът никога не бива да бъде изяждан, и да са „жадни“ за знания, защото тази жажда е неутолима, интерпретира доц. д-р Веселин Кметов, декан на Химическия факултет.

Абсолвентите тази година са с 21 по-малко в сравнение с миналата, като негативната тенденция ще се запази в национален мащаб и в следващите години, коментира доц. Кметов. За опасния спад в броя на студентите по природни науки се пише и говори много, допълва той и припомня, че във връзка с това в МОН се обсъждат възможности за освобождаване от такси за обучение в неатрактивните, но важни професии, сред които са и петте предлагани във факултета химични специалности.

На химията разчитаме за нови лекарства, препарати за растителна защита, нови материали, технологии и решения за опазване и съхранение на околната среда и безопасността на храните. Европейската комисия обяви 2019-а за година на Периодичната система на химичните елементи. Днес знаем, че всичко около нас, а и самите ние сме „сглобени“ от атомите от тази периодична система, но все повече се нуждаем от отговорни специалисти, които да разбират „сглобеното“, да могат да „сглобяват“ и да контролират „химичните сглобки“. От развитието и модернизацията на обучението в нашия факултет зависят и бъдещите успехи на бизнеса, разчитащ на специалистите с компетенции в химията. Подготовката на такива специалисти е мисията на Химическия факултет, категоричен е деканът.

Тежка и трудна за усвояване е химичната наука. От започналите обучение преди четири години 101 първокурсници дипломи вземат едва 56. Затова пък гордостта  от успешно дипломиране е по-голяма и значима – заради преодолените трудности, поетите предизвикателства и отговорности, коментира още доц. д-р Веселин Кметов.

За празничното настроени на церемонията по връчване на дипломите допринесоха  изпълнителите на представителната студентска музикална формация на ПУ „Паисий Хилендарски“ – ЖАРАВА, ръководена от известния инструменталист кавалджия – Владимир Величков.