Студенти и докторанти анализираха хилядолетната загадка на човечеството

img_7332

„Езикът – хилядолетната загадка на човечеството“ избраха за мото на юбилейния си семинар членовете на Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов“ при Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Студентите и докторантите, които са част от популярната в национален мащаб формация, отбелязват през настоящата академична година 15-годишнината от създаването на Клуба. Двудневният ни семинар протече в академично-творческа, но и в неформална атмосфера, споделиха филолозите.

Отбелязахме по смислен и достоен начин нашия юбилей. Изслушахме интересни и приносни презентации, посветени на актуални проблеми в областта на езикознанието. В продължение на петнадесет години бяхме обединени от идеята, че човечеството има нужда от духовни светове, подчерта научният ръководител на Лингвистичния клуб – доц. д-р Красимира Чакърова. Тя представи накратко историята на формацията в кадри от различни събития.

Семинарът бе проведен в два модула. Първият включваше четири лекционни презентации, а вторият – комплекс от лингвистични задачи, чието решаване беше на конкурсен принцип.

d-r-dekova

Англицистът д-р Росица Декова даде старт на лекционния модул с темата Светът в думи. Той бе продължен от докторантите Тенчо Дерекювлиев и Енчо Тилев (вдясно на снимката) съответно с Говорещият човек – категория на лингвистичния антропоцентризъм и Категориалност и некатегориалност в системата на езика.

encho-tilev

Константин Обретенов, третокурсник в специалността Български език и италиански език, разгледа някои аспекти на маскулинизацията. Представянето на младия автор в темата доказа за пореден път, че Лингвистичният клуб се е превърнал в ефективна школа, където са направили първите си стъпки и са заявили перспективно бъдеще десетки студенти, увлечени в разкодирането на езиковите загадки, посочиха от Клуба.

konstantin-obretenov

„Езикът – хилядолетната загадка на човечеството“ се оказа интересно мото. Загадката е как се е изградила граматиката. Ние сме носители на езика, но все се опитваме да го обясним, сподели Полина Рекина от Български език и испански език, която през януари спечели първа награда в Олимпиадата по морфология на съвременния български език, провеждана традиционно в Пловдивския университет и развита като персонален проект на езиковеда доц. д-р Красимира Чакърова.

За Веско Милев, който изучава инженерна специалност в Техническия университет, но членува в Лингвистичния клуб и е състезател в националния отбор по математическа лингвистика, една от най-големите загадки е как са изглеждали граматично първите езици.

Замяната на падежната система с аналитичен тип изразяване в българския език е интригуваща загадка за четвъртокурсничката от Български език и английски език – Цанка Спасова. Колежката й Петя Кръстева потърси метафорична връзка, уподобявайки феномена език с Космоса.

Как да боравим с интонацията – това е най-голямата загадка, каза Вили Караджова от Български език и испански език. Езикът е олицетворение на човека, допълни Диана Мъркова от Българска филология.

otborno

Наред с оживените научни дискусии и езикови игри, членовете на Лингвистичния клуб не пропуснаха и редица неакадемични забавления: разходки из планината, караоке, коледни изненади, добавиха инициаторите на форума.

torti

Честит юбилей, филолози!