Студент по право стана топ speaker

mhp-pobediteli

Приза за най-добър говорител по време на участието си в лятно училище и състезание по международно хуманитарно право придоби Тодор Рогошев. Призьорът е от Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Форумите бяха организирани от Истанбулския институт по международно право, Международния комитет на Червения кръст и Турски Червен полумесец – Kirimli Dr. Aziz Bey International Humanitarian Law Moot Court Competition & Advanced Summer School.

Тодор Рогошев е един от членовете на представителния отбор на Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, достигнал до полуфинал на състезанието. Останалите участници от висшето училище бяха Виктория Стоянова и Франческо Ночев. Отборът е единственият от България, допуснат за участие в събитието. Тримата студенти са членове на Клуба по международно хуманитарно право към Юридическия факултет на Пловдивския университет.

mhp-otbor-pu

Участието им е подкрепено от Българския червен кръст и Регионалната делегация на Международния комитет на Червения кръст в Белград като част от усилията за разпространение и промоция на нормите на МХП.

Лятното училище и състезанието са предназначени за студенти по право, като те се проведоха изцяло във виртуална среда. Темите включваха редица проблеми, сред които употреба на автономни оръжия, окупация, военнопленници и защита на медицинските лица по време на въоръжени конфликти.

Състезанието бе предшествано от няколко седмици онлайн лекции с представители на Международния комитет на Червения кръст и много други авторитетни лектори.