Професор от Анкарския университет пристига в Пловдив

prof. mevsim

Две премиери предстоят на проф. д-р Хюсеин Мевсим в България. Преподавателят от Анкарския университет се среща с публиката в столицата днес, а утре в Пловдив. Поводът е новоизлязлата му книга – „Земя пределна”. Нейните страници отразяват аспекти от българо-турските културни връзки. Изданието е на „Жанет 45”.

Утре, 27-и ноември, от 18.00 в Културния център на Радио Пловдив започва премиерата на „Земя пределна”. Издателство „Жанет 45” в партньорство с  Филологически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и Българско-турския литературен клуб – Пловдив организират пловдивската премиера на книгата.

big-big-cover-zemya-predelna

Проф. д-р Хюсеин Мевсим  е литературен историк и преводач. В Пловдивския университет завършва специалността „ Българска филология”. От 1991 живее в Република Турция. Защитава докторат в Института за социални науки при Анкарския университет, днес е преподавател в същия университет. Съставител и преводач на български и турски на различни антологии и сборници.

Хюсеин Мевсим е въплъщение на две големи, основополагащи за европейската култура идеи – първата е просвещението като път към успеха (тъкмо училището, образованието помага на детето от с. Козлево, Кърджалийско, да стане професор на уважаван в света университет – Анкарския), а втората е, че свободната воля и инициатива са по-силни от обстоятелства, които могат да ни изглеждат дори като съдбовни, посочва литературоведът д-р Младен Влашки.