Проф. д-р Костадин Бураджиев, кандидат за ректор на АМТИИ: Бъдещето е в Европейската акредитация и качествени промени

prof. kostadin buradzhiev
Има висок професионализъм в Академичния народен хор, посочва диригентът му

От 2004 г. проф. д-р Костадин Бураджиев е главен диригент на  Академичния народен хор при АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” и печели  две световни титли, редица награди у нас и в чужбина.

Заместник-ректор е по учебната дейност на Академията, в мандата 2016-2020. През този период отговаря и за докладите самооценка и всички акредитации на докторски програми, професионални направления, доклад за качеството на обучението и институционална акредитация, като всички посочени аспекти  получават много висока оценка.

Проф. д-р Костадин Бураджиев е роден в Пловдив. С отличен успех и златен медал завършва Музикалното училище в Широка лъка, специалност “Тамбура”. Висше образование и златна значка за отлична диплома  получава във ВМПИ (сега АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев”) – специалност “Ръководство на народни състави”. Става диригент на Хора при ансамбъл “Добруджа”, а 1991 до 2000 г. – гл. художествен и административен ръководител на Ансамбъла. От 1998 г. е хоноруван преподавател по дирижиране на народен оркестър в АМТИ, а от 2001 г. щатен преподавател. Защитава научната и образователна степен “доктор” с дисертация на тема “Изпълнителски похвати при свирене на тамбура”. От 2014 е професор по дирижиране на народен хор и курсов ансамбъл Негови студенти днес са сред известните диригенти на народни състави. С Академичния народен хор е осъществил 6 CD, както и многобройни престижни концерти у нас и в чужбина, включително няколко концерта със Софийска филхармония и Оркестъра на Пловдивската държавна опера със свои аранжименти. Автор е на музика за 5 театрални спектакъла – за драматичните и куклени театри в Добрич, Пазарджик и Пловдив.

За дейността си като диригент, композитор и педагог е отличен със “Златна” и “Кристална лира” на СБМТД, Почетен плакет и Грамота на Министерство на културата, Голям Меден чан на АМТИИ, “Кристално огърлие” на СБМТД, награда “Нестинарка” на Община Бургас, “Златен век и печат на цар Симеон Велики” на Министерство на културата, 4 награди “Сребърен делфин” от международния фестивал “Светът в музика” – Италия, Световен шампион в категория “Фолклор” на 5-та световна хорова олимпиада и Гранд При за хорова музика в Грац, Австрия.

Проф. Бураджиев, месец след като дирижираният от Вас Академичен народен хор участва в церемонията, отразяваща предаването на щафетата от „Пловдив-Европейска столица на културата 2019″, усещате ли резонанс от това събитие и оказва ли се то поредният извънакадемичен стимул за хористите?

Дълбоко благодарен съм на доц. Нина Найденова, директор на Държавна опера – Пловдив, и на маестро Диян Чобанов за поканата да участваме в закриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, и за това, че за пореден път се довериха на Академичния народен хор. Това е поредна съвместна изява и отзвукът беше наистина изключителен. Изпълнението ни на песента на Иван Спасов “Айшинко, пиля шерано” беше високо оценено от специалисти и публика. Аплодисментите в залата бяха дълги и искрени. Надявам се скоро отново да изненадаме пловдивската публика с ново съвместно участие с Пловдивската опера.

Винаги съм се старал да провокирам моите хористи с участия от такъв висок ранг и това е невероятен стимул за тях, за тяхното професионално развитие. Академичният народен хор е избираема дисциплина в учебните планове на народните певици и с годините се е утвърдил като представителен състав на Академията. Подобни участия, освен с Държавна опера – Пловдив, имаме и със Софийска филхармония, с Оркестъра на НУМТИ “Д. Петков”, с джазови състави и други формации.

82315424_1858079384323392_9113040103751548928_o

Да направим и ретроспекция към лятото на 2019. Хорът бе сред изпълнителите в галаоткриването на OPERA OPEN. От позицията си на хоров диригент като показател за какво тълкувате тази покана?

Преди всичко за утвърденото име, за високия професионализъм на хора и възможността да изпълняваме най-сложни произведения. Произведението на Иван Спасов “Хубава Мавруда” беше изненада за публиката и тя прие възторжено нашето изпълнение. Смея да твърдя, че малко народни хорове могат да изпълнят нашия репертоар.

Снимка: Александър Томпсън

Opera 2019_n

Хорът има международна признатост  – „Златен медал“ и титлата „Световен шампион“ в категория „Фолклор“ на V-та световна хорова олимпиада (5th World choir games) в Грац, Австрия. АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ е ситуирана в Пловдив, реално Хорът може да се определи и като пловдивски, макар че в него изпълнители са студенти от различни райони на страната. От Пловдив е и бележитият композитор маестро Николай Стойков, почетен гражданин, рейтингова личност в развоя на Академията. Как присъства този автор в репертоара на Академичния хор?

Нашият хор има и завоювана награда Grand Prix за хорова музика през 2011 г. отново в Грац. Разбира се, хорът е пловдивски не само защото Академията е в Пловдив, а и защото аз съм 100% пловдивчанин. Участието на момичета от цяла България внася особен колорит и свежест от разнообразни фолклорни маниери и не на последно място (нещо, което забелязват всички чужденци) – красотата на българките.

Проф. Николай Стойков е дълбокосвързан с хора. На него той винаги е поверявал най-новите си произведения. Негови произведения са наш постоянен репертоар и се изпълняват с голямо удоволствие от хористите.

Да е жив и здрав, с него имаме да довършим едно голямо произведение и дано това стане тази година!

Проф. Бураджиев, Вие излизате в ректорските избори, предстоящи на 12-и февруари. Кои фактори Ви мотивираха да оповестите кандидатурата си, и то в очертаваща се надпревара със сериозна конкурентност?

Двадесет и пет години от моя съзнателен живот са свързани с Академията и настоящето и бъдещето и са мой личен и професионален приоритет. А натрупаният в годините управленски, административен и организационен опит са моето „оръжие” за един добър мандат и за решаването на тежките задачи, стоящи пред академичната общност през тази и следващите години.

Искам да превърна Академията в по-модерно и по-авторитетно учебно заведение, с европейска визия и акредитация и тя да бъде желано, предпочитано висше училище от младите хора, които са решили да посветят живота си на изкуството. Като заместник-ректор по учебната дейност” и отговарящ за акредитациите, познавам в детайли дейността на Академията, имам ясна визия за нейното развитие и управление.

Искам чрез едно силно, принципно и диалогично управление да възродя академичния дух, колегиалния климат и работна среда. Целта ми е в края на мандата всички да са убедени, че в АМТИИ работят най-компетентните и мотивирани преподаватели, че тук учат студенти, предпочели Академията, защото вярват, че тук по-активно получават възможно най-добрия старт в кариерата си. Искам висшето ни училище да участва още по-активно в културния живот на град Пловдив и страната, в наши и международни форуми.

В какво посока виждате development-а на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“?

Благодаря за този въпрос. Ще опитам да бъда възможно най-конкретен.

Виждам развитието на Академията преди всичко в разгръщане на потенциала на преподавателския състав в научен и педагогически аспект.  Това означава особено внимание към националните и международните научни форуми на АМТИИ, както и използването на всички останали възможности за качествено научно и педагогическо  усъвършенстване.

Развитието на научния и преподавателски капацитет успоредно с европейските и световни постижения е най-добрият начин да надградим качеството на обучение, което впрочем и сега е оценено много високо във всички точки на света. Не на последно място, трябва да работим за възможността да реализираме европейска акредитация, която ще създаде още по-голям интерес към Академията и ще ни направи много конкурентоспособни.

Имаме предпоставки да осъществим всичко това. Вече сме натрупали 55-годишен опит и авторитет в обучението. Студентите ни се реализират много добре  у нас и по света. Интересът на чужденците към Академията става все по-голям и ние трябва да развиваме този процес количествено и качествено.

Живеем във време, когато прекалената творческа скромност се счита за неувереност. Необходимо е да предприемем курс към „по-настъпателно” присъствие в медийната среда, да организираме и представяме нашия творчески продукт пред все повече зрители и на все по-големи сцени. Идва моментът да заявим с творческа смелост високия си капацитет, защото това ще изгради в студентите самочувствието и увереността, че наистина са подготвени на най-високо ниво!