Престижно: Медицинският посреща фестивала на студентите франкофони

studenti frankofoni2

Медицинският университет домакинства петдневен фестивал на студентите франкофони. Провеждането на фестивала у нас е за първи път. С това събитие Медицинският университет за пореден път утвърждава политиката си на разширяване на френско-българското сътрудничество с други университети, членове на Университетската агенция на франкофонията, която е най-голямата световна университетска мрежа с над 900 академични институции от петте континента.

 След Клуж-Напока, Букурещ, Загреб и Ереван Фестивалът на студентите франкофони от Централна и Източна Европа тази година ще отпразнува в Пловдив осмото си издание, с мотото „Да творим заедно“ в унисон с девиза „Заедно“ на Европейската столица на културата 2019. В него ще вземат участие близо 100 студенти от 16 държави. Под ръководството на признати творци, те ще работят в 5 ателиета – за танц, театър, музика, дигитална култура и градско изкуство, за да създадат спектакъл, който ще бъде представен на публиката в края на събитието, информира проф. д-р Мариана Мурджева, заместник-ректор по международното сътрудничество и проектната дейност на Медицинския университет.

studenti frankofoni3

Организаторите от Университетската агенция на франкофонията и техните партньори от Френския културен институт и Международната организация на франкофонията неслучайно са избрали Пловдив и неговия Медицински университет  − носители на дългогодишни традиции от времето, когато най-изявените пловдивски общественици, лекари и преподаватели са били свързани професионално и емоционално с френския език и култура, посочват медиците.

На 5 юли ще се състои галаспектакълът, на който студентите от всички ателиета ще представят продукта на своето творческо вдъхновение. Вечерта ще премине под патронажа на франкофонските институции в България и Групата на посланиците франкофони, председателствана от посланика на Република Франция в България г-н Ерик .

МУ – Пловдив има създадени устойчиви контакти с редица франкофонски академични институции. Университетът с право може да се гордее с постиженията си в областта на франкофонията – курсове, участия в научни проекти, в международни и университетски конкурси и мобилности по „Еразъм+“ и стипендиантски програми.