Олимпиадата е глаголът „наслаждавам се“

Vili Karadzhova i dotsent Chakyrova

Вили Караджова, 3-и курс, Български език и испански език, носител на трета награда

На снимката: с доц. д-р Красимира Чакърова

Атрактивното лингвистично събитие на Пловдивския университет, познато като Олимпиада по морфология на съвременния български език, енергизира мисловните пространства на десетки участници. В поредното й издание наскоро те трябваше да приложат познанията си в сферата на имената и глаголната морфология, на морфологията на неизменяемите думи, на словообразуването като изобретателен процес.

Какви усещания предизвиква Олимпиадата, кое затруднява, защо е различна и как я дефинират отличените, се насочихме да разберем от www. novoplovdiv.com. Потърсихме призьорите и ви срещаме с тях.

Участието в олимпиадата е едно забавно приключение, разрешаване на загадка, състезание, чийто резултат е не просто обявяване на победител, а излъчване на любов – тази към думите. В нея всички участници са приятели, които уважават това, на което другият е способен.

Освен това е чудесен жест към всеки, обичащ езика. Нетрадиционният начин за изпитване на студентите се превръща в експеримент, чийто резултати никога не биха били разочароващи – участниците имаш шанса да видят какво са научили, какво са пропуснали, кое е най-голямото им предизвикателство, коя е тяхната езиковедска страст.

Олимпиадата е глаголът „наслаждавам се” – удоволствието от (не)познаването на езика вълнува, а човекът, на когото дължа това вълнение, е доцент Чакърова. Искрено благодаря за възможността, която тя продължава да предоставя на своите студенти!