Обсъдиха тенденциите в кариерното ориентиране

PU-Seminar-26-05-2016 (1)

Тенденциите в кариерното ориентиране и неговата модернизация обсъдиха днес в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Семинарът, организиран от Университетския център за кариерно развитие, Студентското общество за компютърно изкуство /СОКИ/ и Националния център за информация и кариерно развитие, акцентира върху динамичните промени в сектора.

 Основните въпроси, разисквани по време на дискусията, бяха как кариерните услуги да станат по-атрактивни и с по-високо качество. Участниците отчетоха, че характерът на кариерното ориентиране се е променил изцяло в последните няколко години. За разлика от преди днес повечето млади хора се стремят да се самоориентират и в краен случай се допитват до консултанти. В същото време има сериозен недостиг на материали за кариерно ориентиране, а голяма част от сайтовете с подобна информация са чуждоезични, стана ясно по време на семинара. Именно затова те акцентираха върху разработването на обучителни материали – ръководства, сайтове, онлайн инструменти, предназначени за консултанти и млади хора.

 Във форума взеха участие представители на Пловдивския университет, Университета по хранителни технологии, Медицински университет – Пловдив, ВУАРР, Регионална служба по заетостта – Пловдив, Център за кариерно ориентиране към средните училища.