Нов формат за Нощта на учените в Медицинския

studenti_muzei_nosht

България се включва с богата програма в Европейската нощ на учените заедно със стотици градове от цяла Европа. Редица събития ще свържат науката с културата и Пловдив 2019. Очаква ни поредната своеобразна Нощ на учените и в Медицинския университет – Пловдив. На територията на МУ ще бъдат представени пет събития. Сега в нов формат – Шоу на талантите, Отворени врати на Музея, артпленер, фотоизложба, хепънинг….Програмата тази година обхваща повече от 150 събития, които ще се проведат на над 50 места в цялата страна – 13 селища, на борда на теснолинейката, на кораб и дори миниподводница.

Още в 14 часа на 27 септември ще бъдат открити две изложби – на първия и втория етаж в Аудиторния комплекс на Медицинския университет. Едната е на картини от пленера Лекари и художници ЗАЕДНО, а другата е с уникални кадри от участието на 12-и санитарен балкански полк в Първата световна война – Българските лекари на фронтовата линия в моменти на затишие. От 16 часа в Първа аудитория ще започне концертът с наслов „Талантите на МУ – Пловдив“.

Над 20 музикални и танцови изпълнения на български и чуждестранни студенти и преподаватели ще създадат празнично настроение и ще репрезентират Пловдив като Европейска столица на културата 2019. През целия ден ще бъде отворена за посещение Музейната експозиция „Медицината по тракийските земи“, намираща се в Студентския информационен център. Нощта на учените в МУ – Пловдив ще завърши с Хепънинг с Кулинарен базар в двора пред Аудиторния комплекс. В Европейския кът ще има информация за проекти за наука, финансирани от Европейската комисия, включително и за стипендиите “Мария Склодовска-Кюри”.

Вълнуващи срещи с науката ще има и на други места в Пловдив. Организаторите заедно с Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив разполагат щандове с много изненади на пл. „Стефан Стамболов“, които ще допълнят събитията в Регионалния природонаучен музей, Медицинския университет – Пловдив, ИЗК Марица и Кино Lucky. За първи път в проект REFRESH се включва и Велико Търново – в Хакерспейс ще се разположат учени от образователната платформа “Тинузавър”, които ще демонстрират електроника, роботика и 3D принтиране, както и специалисти от образователната инициатива “Университет за деца” и химиците от Корпуса за бързо гърмене.

И тази година учени ще се качат във вагоните на родопската теснолинейка. Какъв е произходът на птиците? Крие ли миналото им страшна тайна? Как науката за динозаврите преминава през своеобразна революция? Кои са малките организми, които предизвикват ферментация? Каква е науката зад правенето на киселото зеле? Електрическо ли е бъдещето на транспорта? Какво е археозоология и какви истории може да разкаже? Влакът тръгва от гара Септември точно в 8:45 ч.

Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни – независимо от възраст и занятие, а учените са хора с вълнуващи професии. Тази година програмата на проекта REFRESH за Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с културата, домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата 2019. Събитията са в над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите “Мария Склодовска-Кюри”, единият от които е REFRESH. Проектът REFRESH  (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“, договор 818879. Проектът се осъществява от: Център за изследване и анализи, Форум Наука, Британски съвет, Форум Демокрит, Медицинския университет – Пловдив, Медицинскиь университет – София, Техническия университет – София, Техническия университет – Габрово, Университет по хранителни технологии, Химикотехнологичен и металургичен университет, Минно-геоложки университет, Национална спортна академия, Институт по океанология при БАН, АгроБиоИнститут, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, София Тех Парк, Русенска търговско-индустриална камара, Институт по зеленчукови култури “Марица”, Български географски портал Географ БГ, Център по забавна математика. Асоциирани партньори са: Институт по молекулярна биология при БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – Варна, Югоизточен университет – Благоевград, Софтуерен университет, Медицински университет – Плевен, NM Genomix, Астрономическа обсерватория София, Съюз на учените в България, Асоциация на младите полярни изследователи, Международна асоциация на геоморфолозите,  Читател, Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси с. Байкал, Музейко, Национален политехнически музей, Природонаучен музей Котел, Регионален исторически музей – Котел, Средновековна крепост Туида, Регионална библиотека – Стара Загора, Дирекция на Природен парк “Витоша”, Столична община – Дирекция ПИСТ, Община Габрово, Общински информационен център – Сливен, Фондация Пловдив 2019, Move BG, BRЕEAM BG, Работещи идеи, TechnoMagicLand, Национално издателство за образование и наука “Аз Буки”, Drone Arena, Ratio, Зоологическа градина, MediaBricks, Национален Институт по геофизика, геодезия и география, РИМ Плевен, Регионална библиотека – Благоевград.