Най-много посочиха „Маркетинг”

ПУ Паисий Хилендарски - 02

Минималният бал за ”Право” зае първа позиция

282 са отличниците от редовната кандидатстудентска сесия в Пловдивския университет, 106 – пълните шестици. Най-много оценки 6,00 са получени по математика – 25, а общият брой на отличните оценки по предмета е 37.

ПУ „Паисий Хилендарски” обяви първотокласиране. Записването на първокурсниците, приети след него, ще продължи от 8-и до 17-и юли – само в работните дни.

На 21-и юли ще бъде обявено второ класиране. Тази година висшето училище не предвижда трето класиране, а само допълнително за запълване на единични свободни места в някои специалности.

Най-висок минимален бал е регистриран в специалността „Право” в задочна и платена форма – 35,10 от максималния възможен резултат 36,00, както и в „Право” в редовна форма при акредитирания прием за жени – 35,01.

Най-много кандидати са заявили като първо желание специалността „Право” в редовна форма – 510 души, а най-голям брой кандидати, независимо от поредността на желанията си, са посочили „Маркетинг” – 1191.

Общият брой на кандидат-студентите за първо класиране е 6187, като от тях 2786 човека се явиха на конкурсните изпити от редовната сесия от 28-и юни до 2-и юли, останалите участват с оценки от ДЗИ, съобщи проф. д-р Антон Илиев, зам.-ректор.

През 2019 г. общият брой на участвалите в първо класиране е бил 5751 кандидати. Това превръща настоящия резултат в своеобразен рекорд предвид променените условия за кандидатстване и прием във всички висши училища в страната.

Оценки „Много добър“ и „Добър“ са получили съответно 478 и 527 кандидати. Със среден резултат са 202 кандидати. Оценка „Слаб” са получили 184 човека, което е над три и половина пъти по-малко в сравнение с миналата година, уточни проф. д-р Антон Илиев.

Все още не е проведен изпитът по „Актьорство за драматичен театър“. По традиция на ПУ „Паисий Хилендарски“ той се провежда през септември, в три конкурсни кръга и в три последователни дни. През 2020 насрочените дати са 7, 8 и 9 септември, а класирането ще бъде оповестено един ден след обявяване на резултатите от изпита.