Надсловът на Нощта – „Учените в триъгълника на знанието”

Noshtta

В около 300 града в цяла Европа и по света се провежда едновременно „Европейска нощ на учените” – K-TRIO 3 (Researchers in Knowledge Тriangle, Учените в триъгълника на знанието). Утре – 28 септември, и Пловдив става за пореден път част от инициативата.

За България в програмата освен Пловдив са още София, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за трета поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на културата и новите технологии.

Проектът K-TRIO 3 – „Европейска нощ на учените“, се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”.

karta 1

Стартът на събитията на „Европейска нощ на учените 2018“ ще бъде даден в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с официално откриване от ректора проф. Милчо Василев в Концертна зала, в Централната сграда на академията в 17.00 часа.

АМТИИ е част от консорциум участници, сред които са Нов български университет – координатор на проекта, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Департамент за информация и преквалификация на учители към Тракийски университет, Русенски университет „Ангел Кънчев” и „Млади таланти“.

pytna karta 2

Чрез програмата на проекта искаме да доближим изследователите и техните постижения до обществото и най-вече до младите хора. Представените събития в пътната карта на Нощта са адресирани към ученици и деца и включват конкурси, събития при открити врати. Младите изследователи могат да участват в срещи и дебати.

pytna karta 3

За родителите и учителите са предвидени ръководени посещения. Организирани са и панаири за знания, изложби, дискусионни клубове и мн. други, които ще бъдат интересни и полезни за всички граждани и гости на Пловдив на 28 септември, посочиха координаторите на проекта за Пловдив – доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка.