Концерт с юбилеен колор за катедра „Музикален фолклор”

1

Юбилеят на катедра „Музикален фолклор” – 45 години от създаването й, АМТИИ ознаменува с музикални ритми, вокални изпълнения и хореография. В Дома на културата „Борис Христов“ дойдоха студенти, ексстуденти, преподаватели и почитатели на фолклора, за да видят естетическата реализация на юбилейния сценичен проект.

Домакините получиха десетки поздравителни адреси от специализирани музикални училища в страната, от академични и административни институции.

Богатството на българските музикалнофолклорни области през призмата на композиторската творческа оптика и изпълнителската техника на инструменталистите, песенните специфики, вокализирани от солистките, и игровите движения на танцьорите изпълниха сцената.

Академичният народен оркестър с диригент доц. д-р Владимир Владимиров, Академичният народен хор, дирижиран от проф. д-р Костадин Бураджиев, академичните танцьори на д-р Стефан Йорданов, кавалджията Теодосий Спасов с квартет и гъдуларят Пейо Пеев участваха в юбилейната концертна програма.

През 1972 г. във ВМПИ – Пловдив (днес АМТИИ) по инициатива на проф. Асен Диамандиев се открива специалност „Народни инструменти и народно пеене” за подготовка на квалифицирани изпълнители, преподаватели и ръководители на състави в областта на българския музикален фолклор. Така е поставено началото на катедра ”Музикален фолклор”, като по този начин се завършва и цялостният цикъл на фолклорното музикално образование в България. Първите преподаватели са Асен Диамандиев, Николай Стойков, Стефан Мутафчиев, Милчо Василев, Христо Урумов, Василка Имандиева, Мария Самоковлиева, Тодор Прашанов, Анастас Дафов.

Първият ръководител на катедрата е проф. Николай Стойков. През годините начело на нея са проф. Милчо Василев, проф. д-р Светла Станилова, проф. д-р Тодор Киров, а в годината на юбилея – доц. д-р Владимир Владимиров.

За изминалите 45 години в двете специалности на катедрата – „Изпълнителско изкуство” и „Дирижиране на народни състави”, са се дипломирали стотици бакалаври, магистри. Сред тях са Теодосий Спасов, Валери Димчев, Пейо Пеев, Ангел Димитров, Недялко Недялков, Бинка Добрева, Ваня Вълкова, Данислав Кехайов, Димитър Христов и още десетки утвърдени творци в полето на фолклорното ни изкуство.

Днес катедра ”Музикален Фолклор” благодарение на натрупания опит, знания и доверие, продължава да бъде лидер в областта на професионалната подготовка на изпълнители, педагози и диригенти, които да съхраняват, развиват и популяризират уникалното ни фолклорно изкуство по целия свят.

Проф. акад. Милчо Василев: Високо ниво на учебния процес, висока квалификация на студентите!

prof. milcho vasilev

Ректорът на АМТИИ – проф. акад. Милчо Василев, даде старт на проявата, но подчерта, че излиза на сцената от позицията на дългогодишен преподавател в катедра „Музикален фолклор”. Проф. Василев акцентира върху своеобразието катедрата и приноса на генерациите преподаватели за нейното развитие. Той посочи, че през годините учебният процес е на високо ниво, а студентите, които са се обучавали в катедрата,  придобиват висока професионална квалификация. Проф. Василев изтъкна също – доказани големи имена във фолклорната музика днес са и емисари на Академията чрез присъствието си на националните и световните  сцени.

Преодоляхме трудностите. В годините имаше много апетити към катедрата, защото е много привлекателна. Ние се преборихме, посочи проф. Милчо Василев. И добави, че в стратегията за развитие на катедра „Музикален фолклор” винаги е бил актуален въпросът за привличането на нови преподаватели.

 Проф. акад. Николай Стойков: Спомням си момента, когато казах, че с фолклора можем да изумим Европа!

prof. nikolai stoikov

Много ерудирани български музиканти творци подкрепиха идеята, която беше инициирана от проф. Асен Диамандиев през 1972 г., както и от композиторите Здравко Манолов, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Милчо Василев и много други разнородни таланти. Така беше създадена специалността „Народни инструменти” и впоследствие „Ръководство на народни състави”. Тя разви и обогати българската култура. Наситиха се със солисти нашите елитни хорове и оркестри, укрепиха се с кадри фолклорните училища. С наши професионалисти се повдигна нивото на записната информационна техника. Създадоха се многобройни авторски композиции.

Голяма армия от професионалисти по света успешно пропагандира нашия фолклор! Много плодотворно се оказа сътрудничеството с кадрите на танцовото изкуство, което роди редица сценични шедьоври. Но всичко това предстои да бъде обект като оценка на нашата национална култура и ние сме сигурни в непреходността на неговата стойност.

Спомням си момента, когато на едно заседание представих тезата, че с нашето художествено присъствие на кавалите и гайдите, гъдулките, песните и танците ние можем да изумим Европа!

doc. d-r vladimir vladimirov

Доц. д-р Владимир Владимиров: Опит, приемственост, доверие!

Катедра „Музикален фолклор” е първата и единствената, която подготвя професионални фолклорни диригенти и изпълнители в България. От началото до днес в нашите специалности са се дипломирали над 1000 студенти – бакалаври и магистри, успешно реализиращи се и популяризиращи уникалното ни фолклорно изкуство по целия свят.

45 години история са точно толкова, колкото е необходимо да почувстваме зрялост, увереност и удовлетвореност от това, което правим, следвайки неотменно нашите цели. Да съхраняваме и развиваме националното ни богатство – фолклорната музикално-песенна традиция.

Ако трябва с няколко думи да опиша постигнатото от катедрата от 1972 г. до днес, ще кажа само опит, приемственост, доверие.

Опит, генериран от всяка една личност, преминала през катедрата, и намерил израз и форма в десетки научни трудове, методически и художествени пособия, достъпни до всички.

Имаме истинска творческа лаборатория – нашите щатни състави, които трупат и препредават безценен сценичен опит на студентите. Ние сме една от малкото катедри в България, която сама изгражда своя преподавателски състав.

Бих искал да отбележа изключителната отзивчивост и съпричастност на опитните ни професори за израстването на младите асистенти. Много често бъдещите колеги са забелязвани още на студентската скамейка, качествата им са проверявани в щатните ни състави, за да им се гласува доверие да станат продължители на мисията.

Обучението е двустранен процес. Ние търсим индивидуалността, а мисията на музиканта е да прави хората по-добри, подчерта доц. д-р Владимир Владимиров.-

Председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци – Станислав Почекански, връчи на доц. д-р Владимир Владимиров като ръководител на катедра „Музикален фолклор” Кристално огърлие. Катедрата бе удостоена с най-високия приз на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Същото отличие получи и вокалният педагог  проф. д-р Светла Калудова – Станилова.

Концертно, юбилейно и с мелодико-звукови послания обагреното тържество за катедрения празник потвърди предзададеността на Пловдив и неговата АМТИИ за българския музикално-песенен фолклор и многообразието от фолклорни танци!

Честит юбилей

на катедра „Музикален фолклор“!