Компютърна игра пресъздава славянската митология

1

Студенти по право, история, етнология и компютърна информатика от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ влязоха във функционален интегритет, за да „съживят“ културата и митологията на средновековна Източна Европа. Идеята на екипа е да твори в модерен формат и „съживяването“ ще се случи под формата на компютърна игра „Mythos” в жанра ARPG (Action role-playing game). Това екшън ролева игра, използваща образи и персонажи от славянските митове и българския фолклор.

От богове и самодиви до чудовища и змейове уплътнява наратива на играта. История (в духа на родните повели) проследява приключенията на двама братя, изправени пред множество изпитания, за да предотвратят приближаващ апокалипсис.

 Играчите ще имат възможност да развият свой герой – изграден от собствените им избор и предпочитания. Той ще бъде изправен срещу загадъчен, тъмен враг. Въоръжени с различни предмети и заклинания, играчите могат да изследват жив и вълнуващ свят, гъмжащ от неразкрити тайни.

Студентите заедно с по-опитни специалисти в сферата създават „1AM Studios“, чийто проект е „Mythos”. Всеки един работи в сферата на образованието си, с изключение на юриста, който е автор и мениджър на проекта. От Философско-историческия факултет са социалният антрополог (катедра „Етнология“) и историкът (катедра „История и археология“). Те търсят информация и проверяват нейната достоверност. Обучаващите се в специалност „Информатика“ на катедра „Компютърна информатика“ към Факултет по математика и информатика са ангажирани с програмирането на играта.

През декември „1AM Studios ще даде начало на Kickstarter кампания за набиране на средства, с които да се реализира идеята. Феновете, подкрепили проекта, ще получат ексклузивни артикули –физическо копие на играта, саундтрак, приказна книга с историята на играта и много други награди. Името на всеки дарител ще присъства в специално обозначена секция в играта, а дарилите по-високи суми ще получат възможността да бъдат част от света на Mythos.

На Facebook страницата на „1AM Studios тече събитие, което дава шанс на почитателите на проекта да решат съдбата на някои от ключовите фигури в историята на играта. Всички избори ще имат пряко въздействие върху наратива и съдбата на „Mythos“.