Искаш „Биология с екотуризъм”, Филиалът предлага

PU-Filial-Smolyan

За трета поредна година е обявявен прием по бакалавърската програма „Биология с екотуризъм“. Единствената в страната специалност функционира във Филиала на ПУ „Паисий Хилендарски” в Смолян. „Биология с екотуризъм“ насърчава новаторското мислене на студентите чрез интегрираното изучаване на дисциплини от областта на биологията и екотуризма. Специалността е разработена под методическото ръководство на Биологическия факултет на Пловдивския университет, чиито преподаватели водят основните учебни дисциплини.

Завършилите  са квалифицирани специалисти от нов тип, съчетаващи компетенции в две различни, но допълващи се области на познанието. Тази комбинация  дава много по-големи шансове в бъдещата професионална реализация на абсолвентите – като компетентни биолози или като специалисти по екотуризъм с активна гражданска позиция за опазването на околната среда.

Допълнителен стимул за студентите е и възможността да получават държавни стипендии – по общия ред и като обучаеми в приоритетно професионално направление.

Онлайн кандидатстването в специалност „Биология с екотуризъм“ отнема броени минути, чрез попълването на удобна форма, достъпна на сайта на Филиал – Смолян на ПУ „Паисий Хилендарски” (https://uni-plovdiv.bg/pages/index/1897/). Активни са и телефонните линии (0885 899 573; 0301 62339), на които може да се получи изчерпателна информация по всички въпроси, отправени от кандидат-студентите.

Разкриването на специалността е свързано с интензивното развитие на екотуризма, който е нова форма в туристическата индустрия, и във връзка с районирането на България, според което екотуризмът е определен като специализиращ за район „Родопи“, чийто център е Смолян. Родопите със своите природни забележителности, защитени територии и зони са естествена среда за провеждане на практическото обучение на студентите.

Бъдещите студенти ще намерят във Филиала в Смолян подкрепяща ги среда, ще имат възможност да изградят нови приятелства и ще бъдат изправени пред различни предизвикателства. На тяхно разположение е обучен екип от координатори по специалности, административни експерти и представители на Студентски съвет, които винаги са готови да дадат напътствия и да помогнат на всеки студент.

Изкушените от приключенията могат да се възползват от възможностите, които естетическият Смолян предлага на своите жители – екстремни планински преходи, вълнуващи пътувания в Родопите и съседна Гърция. Времето за отдих може да бъде оползотворено както в множеството приятни места за развлечения и забавления в града, така и с релаксиращи процедури и спорт в близките курорти.