„Имуноглобулин Е и алергии” е мотото на имунолозите за 2017

IMUNOLOGIYA (1)

Тази година фокусът на Световния ден на имунологията е „Имуноглобулин Е и алергии”. На 29 април световната имунологична общност отбелязва този ден със серия от събития – обучителни семинари, безплатни консултации и прегледи на пациенти, лекции. Петдесет години изминаха от откриването на имуноглобулин Е,  асоцииран с алергиите – имунологични обусловени състояния, от които страдат все повече индивиди. Запрашеността на въздуха, консервантите в храните, битовите и индустриалните алергени са малка част от факторите, допринасящи за тяхното увеличаване. Най-честият тип алергии се свързва с имуноглобулин Е. При повторна среща с алергена това води до активиране на мастоцитите и базофилите с отделяне на биологично-активни вещества – медиатори на алергичната реакция. Сенната хрема, бронхиалната асма, уртикарията и анафилактичният шок са прояви на тази алергия.

Катедрата по микробиология и имунология при Медицинския университет -Пловдив чества Световния ден на имунологията съвместно с  всички български имунолози в Плевен в рамките на Плевенските имунологични дни по репродуктивна медицина в края на този месец. Под знака на Световния ден на имунологията ще преминат няколко събития през годината, организирани от Катедрата заедно с Българската асоциация по клинична имунология.

Семинар за първични имунни дефицити (ПИД) с общопрактикуващи лекари от Пловдив и региона ще се състои през месец ноември тази година. Между 16 и 18 юни предстои лятно училище за родители на деца с ПИД в Почивна база „Цигов чарк” на МУ-Пловдив.