Документална изложба за основоположника на българската география

41501532_10156745390509777_2183713359294103552_n
Снимка: Тодор Ненов 

Пловдивчани имат възможността да разгледат в НБ „Иван Вазов” документална изложба, посветена на основоположника на българската географска наука – акад. Анастас Иширков. Инициатор е доц. д-р Пело Михайлов (Аграрния университет), член на Българското географско дружество. Изложбата е част от честванията, посветени на знаковите годишнини през 2018 за българската география.

Dimityr Minev podariiava plakata za izlozhbata

 Димитър Минев (вляво), директор на НБ „Иван Вазов“,  доц. д-р  Стоян Недков с плаката за изложбата, вдясно – доц. д-р Пело Михайлов

Представени се снимки, лична кореспонденция, картички, лекции, стихотворения, карикатури, статии, записки и други документи на акад. Анастас Иширков. Специално за случая е извадена от депата на библиотеката и първата българска карта, изработена от Александър Хаджирусет (1810-1861). Литографираната карта, показваща историческите български земи в Мизия, Тракия и Македония е изработена през 1843 г. в Страсбург и е сред най-ценните експонати на Народната библиотека в Пловдив. Посетителите на изложбата могат да я видят само за няколко часа в оригинал, но картографската ценност е дигитализирана и може да се ползва свободно в Дигиталната библиотека.

През ноември месец с голяма международна научна конференция предстои да бъде отбелязан вековният юбилей на Българското географско дружество, припомни доц. Стоян Недков, председател на Българското географско дружество.

В Пловдив документалната изложба, посветена на проф. Иширков, може да се види до 27 септември. След това тя ще пътува и за други градове в страната, а финалната й спирка е село Професор Иширково, носещо името на основоположника на географската наука в България.