Засилен интерес на чуждестранни студенти към Медицинския университет

rector diplomi

Ректорът чл.-кор. Стефан Костянев синтезира редица значими постижения

Двама нови професори, осем доценти, петима доктори на науките и двадесет и двама  с  образователната и научна степен „доктор” получиха дипломите си за новите академични длъжности и степени. Удостояването бе по време на Тържествения академичен съвет днес, с който се поставия и финалът на академичната година в Медицинския университет – Пловдив.

7 дисертационни изследвания за научната степен „доктор на науките” и 52 дисертации за образователната и научна степен „доктор”, 21 от които са авторство на клинични специалисти, са защитени през изтеклата година. Само преди месец медицинският унивреситет – Пловдив чества с поредица от забележителни инициативи 70-годишния юбилей. Пловдивските медици посрещнаха светила в медицината, дошли от 15 държави.

 Увеличи се интересът на чуждестранните студенти от Великобритания, Германия и Италия към обучението, което Медицинският университет – Пловдив предоставя. Тази година са постъпили 1000 нови студенти и за първи път броят на всички, които се обучават тук,  е 5000. Сред значимите постижения в успешната учебна година е приключването на проекта „ДОКТОРАНТ”, насочен към младите учени; активното участие в образователната програма „Еразъм” подпомогнала обучението и практиката на 50 студенти от МУ – Пловдив в университети партньори в чужбина; изграждането на  първия в България и на Балканите Технологичен център за спешна медицина с високотехнологична тренировъчна база и специализирани научноизследователски лаборатории;  новите спортни съоръжения – спортна зала, баскетболно и волейболно игрище, две игрища за тенис на корт и мини футболно игрище; спечеленият конкурс за „Най-добра библиотека в Европа”; атрактивно проведената Европейската нощ на учените; домакинството и организацията на редица национални и международни форуми, подчерта ректорът чл.кор. проф. д-р Стефан Костянев.

По повод 70-годишнината от създаването си за изключителни заслуги в областта на обучението и изграждането на кадри в българското здравеопазване, както и за развитието на медицинската наука в Република България, Медицинският университет – Пловдив е удостоен с Почетен знак на Президента на Република България.