Танцьорите от Медицинския университет – поканени на международен фестивал

poslanik_MU_2

Ръководството на Медицинския университет посрещна посланика на Белгия Аник Ван Калстер. Тя беше на официална визита и покани за участие на културния фестивал в Бланкенберге през 2017 година танцьорите от университета. След срещата в заседателната зала посланик Аник Ван Калстер видя и репертоара на ансамбъла.

Бъдещата изявата на танцьорите ще бъде свързана не само с  популяризиране на Медицинския университет – Пловдив, на белгийския фестивал, но и с разпространението на културните традиции на България в Европа.

На танцовия спектакъл в МУ  присъстваха ректорът – чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, почетният консул на България за Фландрия – Ван Импе, кметът и зам.-кметът на градчето Бланкенберге, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

Белгийското градче с население от около 20 хиляди души предстои да се побратими с Пловдив и със Созопол. В Бланкенберге е създадена  традиция в организирането на фолклорни фестивали и маратони.

poslanik_MU_4

Медицинският университет има много добри установени научни и приятелски контакти с Белгия, като успяваме да обменим студенти, специализанти и преподаватели, заяви чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Посланик Аник Ван Калстер посещава за четвърти път университета. Тя е посланик на Белгия в България oт есента на 2012 година. Преди това е била посланик в Обединените арабски емирства. Работила е и в дипломатическата мисия в Ливан. Преди назначението си в Министерство на външните работи на Белгия през 1997 Ван Калстър работи в Белгийския съвет за външна търговия. Била е и експерт по икономически и социални въпроси към Белгийския кралски двор, както и съветник на принцесата на Белгия Матилде.