Студентска формация от Пловдив води в плейлиста за етномузика

JARAVA 02

Първите две места в ТОП 40 Видео за м. август на световната платформа за етномузика – Еthnocloud, зае студентската вокално-инструментална формация „Жарава“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Клиповете към композициите „Калино, Калинче“ и „Миш-маш“ на младите музиканти са получили най-много гледания и са извоювали съответно първо и второ място в Ethnocloud (https://ethnocloud.com/world-music/charts), информира ръководителят на групата Владимир Величков, докторант и преподавател в катедра „Музика“ на Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Vladimir Velichkov

Известният кавалджия от оркестър „Kанарите” добави, че в глобалния етночарт със свои продукции участват музиканти от целия свят. За първи път челните места се заемат от българска група. Успехът е голям  както за страната, така и за Пловдив и за Пловдивския университет, анализират студентите и техният преподавател.

 JARAVA poster

Формация „Жарава“, която е сформирана от студенти от специалността „Музика“, успешно съчетава и миксира съвременен фънк с български фолклор, така че да подтикне младото поколение да се обърне към корените си. Идеята за създаването на групата е на преподавателя Владимир Величков. Целта му е студентите не само да придобият добра вокална или инструментална подготовка, а и да получат шанс за професионално развитие.

 В „Жарава“ участват вокалистите Стефани Желязкова, Мария Петкова и Шери Асан, Валя Иванова – гъдулка, Йордан Топалов – гайда, Аделин Недялков – клавишни, Йордан Василев – ударни, Калоян Николов – тъпан, и Борислав Алексиев – кавал.

Студентската музикална формация ще бъде в светлината на прожекторите и през следващия месец, когато „Жарава“ заедно с други известни музиканти влиза в програмата на откриването на Световното първенство по борба за ветерани, предстоящо от 10 до 15 октомври в зала „Колодрума“ – Пловдив.