Студенти по право и международници на среща с посланика на Ирак

1

Иван Кърчев

„Тероризмът- чумата на съвременния свят”. Така иракският посланик у нас Негово Превъзходителство Кахтан Джанаби определи действията на Ислямска държава и всички подобни организации, които погубват милиони животи, рушат държави и затриват демокрацията сред народите. Дипломатът изнесе публична лекция пред студенти и докторанти от Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Домакин беше проф. Ирена Илиева от катедра „Международно и сравнително право”, която е и ръководител на престижната магистърска програма  „Международни отношения”. Тя поздрави посланика и заяви, че лекцията на Кахтан Джанаби ще допълни знанията и на бъдещите прависти и международници. Освен студенти на срещата имаше представители на община Пловдив и неправителствени организации и медиите.Пред тях посланикът заяви, че е грешно „Ислямска държава” да се  определя като ислямска, тъй като  всеки ден там самите радикални ислямисти убивали повече мюсюлмани, отколкото хора от всяка друга религия. Жертви на терора станали и братът, и синът на самия посланик Джанаби.

Той описа  кратко историята на Ирак от древността до падането на режима на Саддам Хюсеин и се фокусира върху войната, която  страната му води в момента с ислямистите от ДАЕШ. Целта на сегашното правителство на Ирак е до края на годината ислямистите да бъдат ликвидирани, като за каузата било нужно и помощта на международната общност, особено с въздушни операции. Кахтан Джанаби, който е лекар по професия, увери, че войските от иракската армия и кюрдските сили добре се обучават, така че останалите 23 процента от територията на Ирак, която се владее сега от силите на ДАЕШ ,да минат отново под ръката на официалната власт в страната.

Резонно след публичната лекция бъдещите юристи и международници поставиха и въпроса за мигратския проблем, който залива Европа. Гост-дипломатът в Пловдивския университет бе категоричен, че за да се реши този проблем, е много важна намесата на международната общност. Студентите от магистърската програма „Международни отношения” се интересуваха дали ДАЕШ  използва химически оръжия и доколко другите страни от т.нар.”Коалиция” биха подпомогнали допълнително иракските сили, така че да се справят с чумата на 21-век, както самият посланик определи действията на ислямистите от ДАЕШ.

2

Първокурсниците от специалността „Право” пък ги интересуваше доколко сегашната власт в Ирак спазва правата на човека и свободата на вероизповеданието, и в частност на християните. Негово Превъзходителство Кахтан Джанаби сподели, че страданията над християнското население в Ирак трябва да бъдат оставени в историята, в едни „лоши времена”, защото днес християните имат своя квота в парламента на страната, имат министри в кабинета, а целта е Ирак да „расте” като букет от цветя в мир и разбирателство между всички етноси и религии.

Кахтан Джанаби обсъди с бъдещите висшисти  възможностите за задълбочаване на двустранния  културен диалог  и подобряване на икономическите връзки между България и Ирак.

Преди да си тръгне от Юридическия факултет на Пловдивския университет, посланикът заедно с екипа си показа на студентите изложба с картини и важни моменти и забележителности в Ирак.

От катедра „Международно и сравнително право” съобщиха, че занапред ще има подобни лекции с дипломати на други страни.