Студенти от Медицинския проявиха хуманност към „Майка и бебе“

zveno Maika i dete

Студенти, изучаващи специалностите „Медицина” и „Дентална медицина” в МУ – Пловдив, дариха над 600 часа доброволчески труд. Те участваха в ремонтните дейности в сектора „Майка и бебе“ към „Комплекс за социални услуги за деца и семейства“, а чрез положения труд спестиха разхода на значителен финансов ресурс.

Участвалите в инициативата получиха благодарствени адреси от Община Пловдив, Връчени им ги Веселина Ботева – директор на дирекция „Социални дейности“. В знак на признателност международната благотворителна организация Humanity First – Германия връчи на МУ – Пловдив  Знака на организация.

Ремонтът и обзавеждането в „Майка и бебе“  са на стойност 13 692 лв. и включват строителни материали, мебели и електроуреди. Извършената от студентите работа включваше изнасяне на всички стари мебели, транспорт и монтаж на новите, цялостно почистване на подовете, шкурене на стените и облепване на целия етаж в подготовка за боядисване. С ръчно нарисувани картини и стикери, придаващи приветлива атмосфера, и то особено подходяща за деца и семейства,  бяха декорирани стените.

Проф. д-р Иван Иванов, зам.-ректор на МУ – Пловдив по управление на качеството, оцени високо инициативата и участието на студентите в този проект. В обръщението си към присъстващите проф. Иванов подчерта колко важна за медицинската професия е любовта към човечеството, като акцентира, че мотото на Медицинския университет – Пловдив неслучайно е „Посветени на  хуманността“.

zveno Maika i dete2

Студентите по медицина от 6-и курс направиха презентация за личната хигиена, правилното хранене и здравословния начин на живот, а студентите от 5-ти курс на Факултета по дентална медицина предоставиха на майките и децата консултации за денталното здраве.

От Медицинския университет изтъкнаха хуманните качества на своите студенти, които откликват на човешките неволи и проявяват съпричастие и социална отговорност към обществото.  Само добрият човек може да стане добър лекар, подчертава проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ – Пловдив.

От друга страна, ценностите, в които се формира личността на бъдещите медици, се оказват и модели на етично и ефективно поведение.

Проектът за подобряване на материалната база в сектора „Майка и бебе“ към „Комплекс за социални услуги за деца и семейства“ е финансиран от международната благотворителна организация Humanity First – Германия, от ноември до декември 2019 година. Трудът на студентите е доброволен.

staro-novo